По покана на Граждански инициативен комитет "Справедливост", главният прокурор Иван Гешев разговаря с жители на гр. Шумен.

Иван Гешев отговори на въпроси във връзка с растящата престъпност, разпространението на наркотични вещества сред младежи, зачестилите тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от шофьори, употребили алкохол и наркотични вещества.

Акценти от коментарите и отговорите на главния прокурор:

- На база правомощията ми като главен прокурор на Република България ви благодаря за разбирането и подкрепата към прокуратурата в борбата с престъпността.

- Ножът е опрял до кокала. Някой трябва да направи нещо. Прокуратурата поема отговорността да е в основата на това. Ще кажа и че мога да обещая едно, ясно и категорично - аз съм на ваша страна, прокуратурата е на ваша страна.

Тук съм, за да ви кажа, че обявявам война на престъпността! Ще направим възможното и невъзможното за всеки отделен български гражданин, за да се постигне справедливост. Изразявам подкрепата си и за опечаленото семейство.

-  Дадох разпореждане на всички окръжни прокурори и ще се провеждат всяка седмица срещи с гражданите на всеки град и ще се направи всичко, за да бъдат решени проблемите им.

- Възложено е и на всеки окръжен прокурор да активизира дейността на прокуратурата. Ще държа отговорен всеки един прокурор.

- Разбирането ми е, че само нашите общи усилия могат да доведат до справедливост и да не бъдат убивани нашите деца и близки от пияни и дрогирани шофьори. Надявам се гражданите да ни подкрепят.

- Както каза днес бащата на загиналото дете: „Дори и един човешки живот да бъде спасен, усилията си струват“. Едва ли аз бих могъл да съм балансиран, колкото него, и да искам да помогна на другите с цената на своето собствено страдание.

Главният прокурор отговори и на въпроси на жители на гр. Шумен. Сред тях бе и жена, загубила 28-годишната си дъщеря в катастрофа през 2017 г. Тя попита Иван Гешев кога ще получи справедливост.

Никой не е безгрешен. И ние и други институции имаме вина. Ще направя каквото трябва, пък да става каквото ще.
Едва ли ще мога да помогна на всички, но виждам, че повече така не може да продължава. Не може да убиват деца по улиците и това да продължава. Няма как на местно ниво да се решават ефективно проблемите, защото всеки познава всеки. Това беше целта на специализираното правосъдие.

Факт е, че един ефективен модел беше разрушен. Факт е, че във всеки град всеки познава всеки и това е проблем. Аз съм тук по друга причина – ангажирам се с вашите проблеми и ще направя всичко, за да ги реша.

- Никой не се е преборил с престъпността. Но това положение, което е в момента, е недопустимо, защото създава усещане за абдикация на всички държавни институции.

Относно състоянието на МВР, състоянието на пътния травматизъм и отговорността на държавата, главният прокурор посочи:

Знам какво е състоянието на МВР. Такова не е било от 90-те години. Законите са морално остарели, не са по моделите на Европа. Защо те не се променят? Защото някои хора ще влязат в затвора, ако се променят, и това не устройва някого. Цената плаща всеки един от нас. В Народното събрание няма и юристи. Ще правят „съдебна реформа“ без да са юристи.

Аз, освен главен прокурор, съм и гражданин на тази страна. Искам децата ми да живеят в България. И ще направя каквото мога и ще продължа да опитвам.

Пред вас съм, за да поема отговорност. Само че тук трябваше да е цялата държава и всички държавни институции!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук