Надявам се, че решението ще бъде взето въз основа на техническите изисквания. България е изпълнила всички критерии за членство в Шенген. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в пленарната зала по време изслушването му по темата за поредното отлагане на присъединяването ни към Шенгенското пространство.

"Категорично не приемам провала ни за диалог. Служебното правителство положи много усилия в тази посока, независимо от краткия период от 2 месеца, в който работеше. Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г", допълни Донев, цитиран от "Фокус".

По думите му това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия. 

"България се наложи да води с Австрия и Холандия не реални преговори, а разнопосочен диалог. Правителството на Нидерландия обяви в техния парламент, че е направило политическа връзка между разширяването на Шенген и изпълнението на върховенството на закона – т.е. едностранно е въвело ново изискване. 

Първо ще изчакаме заседанието на Европейския съвет на 15 и 16 декември – какво решение би могло да бъде взето по въпроса. Всякакви изявления на този етап биха били преждевременни. Възможни са различни варианти, успяхме да избегнем най-неприятния", добави Донев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук