Техническите условия за приемането ни в Шенген сме ги изпълнили отдавна. От една страна, решението на ЕС е унизително и обидно, като към държава и хора втора ръка. От друга страна, трябва да се вслушаме много внимателно в това, което ни казват като бележки. Всички коментираме, но трябва да се приемат конкретни мерки по отношение на миграцията.

Ако всяка институция си свърши работата на нивото на нейните правомощия, можем да покажем реални резултати, заяви пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Това е политическа присъда за несвършена работа”, категорична бе тя.

Лидерът на БСП коментира и днешната кратка среща с номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски. „Имахме да му кажем само 2-3 ясни и публично заявени предварително изречения. Ние сме предвидими, предсказуеми и ясни, отидохме от уважение към него и да му кажем, че няма да го подкрепим. Той представлявам политиката на ГЕРБ. Поне от 10 години се борим с модела на управление на ГЕРБ”, обясни тя.

По отношение на евентуални преговори с „Продължаваме промяната” за кабинет с втория мандат Нинова заяви, че от партията на Петков и Василев са затворили тази възможност, заявявайки, че ще върнат мандата.

„Да не коментираме втория и третия мандат под условие „ако”, да изчакаме. Като им дадат мандат, ако ни поканят, ще разговаряме”.

На въпрос ще участва ли БСП в правителство с третия мандат, Нинова заяви, че до този момент в партията не са обсъждали третия мандат и няма да го направят, докато не бъде връчен.

„Не изключваме възможността през третия мандат да има правителство. Това остава, а и това вече е наложително. Имаме нужда от стабилност, цели системи се разпадат в държавата. Вижте какво става в МВР – с престъпността, с дрогираните шофьори, с убийствата по пътищата.

Няма политическа стабилност, няма център на власт, няма политическа отговорна. Служебният кабинет не изпълни най-важната си задача – да внесе бюджет”, подчерта тя.

Нинова коментира и натиска върху партията за Истанбулската конвенция. „Преди 2 седмици ми се обадиха партии, за да ме накарат да се оттегля като вицепрезидент на Социалистическия интернационал.

В крайна сметка са ме заличили от списъка за гласуване заради едно писмо на президента на Социалистическия интернационал-жени, която казва, че не съм достойна за тази позиция, защото не признавам третия пол. Получих писмо и от новия председател на ПЕС в същия дух”, обясни Нинова.

Казват ни - нямат никакво значение вашите закони, ще се съобразявате с нас, ще приемате Истанбулската конвенция и джендър идеологията, третия пол. Аз с това ще се боря. И, ако това е въпросът на модерното ново ляво, трябва сериозно да го обсъдим, каза тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук