Българската дипломация трябва да поиска поне сухопътните граници спешно да влязат под режима на Шенген. Ако и това не стане – можем да блокираме нидерландската кандидатура за директор на "Фронтекс“. Това се казва в позиция на ВМРО, разпространена до медиите.

Ето пълния текст без редакторска намеса:


С този съвет излиза ВМРО след днешното решение на Съвета на ЕС за отказ на влизане на България в шенгенското пространство. Позицията на СЕ е недопустима и е подчинена на чисто задкулисни икономически и вътрешнополитически интереси. Нидерландия и Австрия са просто говорителите на задкулисието и лицемерието на ЕС.

Оттук нататък пътищата за българската дипломация са няколко – да се поиска ново разглеждане на кандидатурата в рамките на шведското председателство още в началото на другата година с условието да бъдат вкарани поне сухопътните граници в режима на Шенген, за да улеснят транспортните коридори и да се облекчи българският бизнес до разрешаване на другите "спорни“ въпроси. Ако и тази стъпка бъде отказана, то тогава пред страната ни има още два пътя – блокиране на предстоящата кандидатура за директор на "Фронтекс“, която идва от Нидерландия, и също така България да блокира обмена на данни в шенгенската информационна система.

Разбира се тези крайни стъпки най-вероятно ще имат ответна реакция от ЕС, но при положение, че последните две години политическият хаос доведе до пълната политическа изолация на страната ни в Европа и с това засили още повече евроскептицизма сред българския народ, други механизми не остават.

След днешното решение става ясно, че Шенген така или иначе остава далечен мираж. А лицемерието от страна на Брюксел лъсна с пълната си сила. Дали имаме какво да губим от по-остър тон и действия, след като бяхме оставени като пушечно месо да браним външната граница на Европа, която каза "Добре дошли!“ на нелегалните мигранти, а след това реши да остави "лошата“ България сама да се бори с тях? Едва ли!

А иначе е ясно кой е виновен за днешната очевидна изолация на България в Европа - 2 години безвластие и либерални експерименти, политически хаос и разединение в обществото водят до невъзможност за постигане на национални цели.

Последните четири парламента произведоха безброй скандали и нито един закон, който да е от полза на държавата. Всички тези политически субекти, които днес се калят и боричкат, за да се доберат до властта, изоставиха българските полицаи, граничари и военни сами да се справят с безпрецедентната ситуация на границата с Турция. От година и половина ние от ВМРО предупреждавахме за проблемите по границата, които сега се ползват за претекст и оправдават икономическите интереси на Австрия и Нидерландия.

Но когато политиците се омаскаряват взаимно, забравили основните си задачи, дори и дипломатите са поставени на колене и са принудени позорно да мълчат.

Е, сега имат шанса да проговорят!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук