След анализ на реакцията на фирмите изпълнители по зимното поддържане в община Петрич кметът Димитър Бръчков излезе с решение за санкциониране на една от фирмите - „Живел Енерджи” ООД. Тя спечели поръчката за поддържане на общинска пътна мрежа в Подгорски и Марикостински район, както и за поддържането на уличната мрежа в град Петрич, които са на обща стойност 120 хил. лева, съобщава struma.bg.


Решението на кмета за финансовата санкция е тя да бъде в размер на 10% от общата сума за двете позиции, спечелени от фирмата. Мотивите на градоначалника за налагането на санкции са свързани със сигнали на гражданите за непочистени и неопесъчени улици, както и за недобрата организация на фирмата за работата в първите часове на снеговалежа.

„Те бяха решаващи, за да не допуснем ледът да скове пътната мрежа. Констатирах лично пропуски на фирмата, затова ще бъдат и последствията за нея. Да, ситуацията беше усложнена от минусовите температури и вятърът, но задължение на фирмата изпълнител е да предвиди и този момент”, категоричен е кметът Димитър Бръчков. По думите на градоначалника внимателно се следи работата и на другия изпълнител „Растер-юг” ООД.  „Компромиси не може да има. Говорим за сигурността на гражданите, а това предполага денонощна работа при тези условия”, добави кметът Димитър Бръчков.

Междувременно от оперативния щаб на община Петрич информираха, че само за една нощ са били направени 130 курса за извозване на снега от центъра на града, главните улици и кръстовища. Това прави около 2600 кубика сняг, изнесени от града. Такъв вид извозване в Петрич се случва за първи път.