Възмущение и гняв предизвика в презастроения комплекс „Южен“ новината, че на ул. „Димитър Талев“, до супермаркет „Билла 4“, ще се строи нова кооперация.

Сградата ще бъде на осем етажа, потвърди  арх. Константин Божков, който оглавява Дирекция "Устройство на територията" в Община Пловдив, пише "Марица".

„Застрояват и въздуха. Всяка педя между бул. „Александър Стамболийски“ и старата жп линия на ул. „Въльо Стефов“ се застроява. Вече има проблеми с обратните води, защото канализационните тръби са тесни, а Общината продължава да издава разрешения за нови сгради.

Трафикът се превърна в ад заради лошата пътна инфраструктура“, негодува един от собствениците от блок 1100 Христо Найденов.

На същото мнения са и повечето хора в тази зона.

Теренът е частна собственост, с лице на ул. "Димитър Талев" (срещу "Бялата воденица") между „Билла-4“, блок  1100 и 1101. Дали е бил реституиран, или придобит чрез покупко-продажба, не е ясно, но частникът е захапал и единия тротоар от вътрешната улица. Очевидно това е станало още през 2006 г., когато е одобряван ПУП и регулационните граници на имота.

Навремето на това място беше т.нар. гръцко заведение, но фалира, след това - автомивка. Наскоро тя беше съборена, а теренът - опасан с метална ограда. Строителството не е започнало, няма и информационна табела. Според информацията от общинската дирекция инвеститорът е фирма "Аримекс 55" ЕООД.
 Автомивката е съборена и скоро на това място ще започне строеж

Подробният устройствен план на квартала е изменен през 2006 г., като парцелът е предвиден за обществено застрояване. "Документацията за строителството не е внасяна в кметството на „Южен“, защото инвестиционните намерения за категорията на подобни обекти се разглеждат в Община Пловдив", каза кметът на района Костадин Язов.

 „През 2018 г. на собственика е издадена виза за проектиране, а през септември 2020 г. - разрешение за строеж за жилищна сграда с ресторант, аптека, медицински център и подземни гаражи. Височината на сградата е различна  - широкото тяло е 2 етажа, над него по-тесни - на 4 и 8 етажа“, обясни арх. Божков. Архитектурата е разчупена и се стеснява нагоре до 8-ия етаж.

 В квартала са силно притеснени, че ще се строи още една кооперация, защото до старите блокове в последните години бяха вдигнати 9-етажната сграда на "Оазис- 3" и 4-етажна кооперация, срещу чийто строеж  имаше протести, но и в този случай се оказа, че планът е бил одобрен преди време. От другата страна на ул. „Димитър Талев“ се издига „Оазис-4“ .

В Община Пловдив разрешенията за строеж се подписват от главния архитект Димитър Ахрянов.

Обитателите на квартала се чудят откъде ще бъде входът към новия терасовиден 8-етажен  мастодонт, къде ще се паркира, защото със сигурност в подземния паркинг няма да има места за всички и защо се позволява толкова плътно застрояване. Ул. „Димитър Талев“ е тясна, а освен това точно пред бъдещата сграда има отбивка към блоковете, а от другата страна е паркингът на „Билла“ за клиентите.

Цялото пространство около жилищните сгради е окупирано от спрените коли. Съседните паркинги са пълни и цените вече вървят към 40-45 лева на месец.