„Понякога, за да надградим, трябва да изчистим гнилите ябълки“. С тези думи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев мотивира в четвъртък решението си да смени двама от тримата стари членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР).

Те си отиват след червен картон, вдигнат от Пулев още преди няколко месеца с предупреждението, че членовете на надзора изобщо не вършат работата, за която са назначени – да контролират действията на Управителния съвет, така че държавната ББР наистина да подпомага бизнеса в страната, а не да играе ролята на хранилка за точно определен кръг, който назначи въпросните членове на Надзорния съвет. И насред пореден скандал, доказващ на практика как банката е овладяна от въпросния кръг – 1 млн. лева са били дадени на консултантски фирми за емитирането на облигационна емисия, която така и не се е състояла. Тя може и да се е провалила, но парите са отишли на правилното място – във въпросните фирми.

Да ви звучи познато? Да, това е една от любимите схеми за източване на обществени милиони, прилагана от десетилетия от кръга „Капитал“. И докато все още очакваме поименно да бъде изяснено в чии точно джобове са потънали парите за неосъществената емисия, едва ли някой се съмнява, че те са все на хора, близки до въпросния кръг.

Все пак във времето, в която е била развъртана схемата, а и години преди това, ББР бе окичена с гнили ябълки, принадлежащи все към кохортата проксита на енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев. Като въпросните плодове със спорно качество далеч не се ограничават до двамата членове на Надзорния съвет на ББР, които бяха уволнени току що от служебния министър на иновациите и растежа Александър Пулев – шефът на надзора Валентин Михов и Васил Щонов.

Че биографиите им са тежко свързани с видни кадри на кръга „Капитал“ воглаве с Прокопиев е отвъд всякакъв спор. Михов е брат на семейния преподавател на Иво и Галя Прокопиеви – ректорът на сингапурския клон на INSEAD Илиян Михов. Отделно, може да се „похвали“ и със стабилен кремълски бекграунд – работил е в кремълския трезор „Сбербанк“, който бе сред първите, попаднали под санкциите на ЕС и САЩ.

Доколко е нормално банкер с подобна биография да е начело на надзора на банка, собственост на държава–член на ЕС и НАТО, кандидатстваща и за еврозоната, е риторичен въпрос. Отговорът му обаче не попречи той да бъде назначен в ББР през лятото на миналата година от Кирил Петков, заемащ тогава в нарушение на конституцията поста на служебен министър на икономиката.

Като сме на темата, далеч не е случайно, че именно ББР се оказа на прицела на Петков от първия му миг във властта. До степен, че настоящият съпредседател на „Продължаваме промяната“, утвърдил се като основно прокси на Прокопиев в политиката, стартира рокадите в нея още преди официално да е назначен на поста. А в последствие всяко негово действие спрямо банката се ръководеше от насоките, давани по интервюта от разградския олигарх.

На какво се дължеше това стахановско усърдие? На факта, че човекът, който инсталира Петков и компания във властта - Иво Прокопиев, отдавна си мечтае за собствена банка в България и от години загражда ББР.

Така, освен настъпилата масова чистка на по-долните нива в ББР, при която служители на банката са били подменяни с „по-заслужили“ кадри, бяха сменени и изпълнителните директори, а в надзора й се озова и Васил Щонов, основна част от чиято кариера е преминала в работа в една и съща фирма с Георги Катанов – брат на дясната ръка на Прокопиев в бизнесимперията му Юри Катанов. Още преди Михов и Щонов да бъдат назначени в Надзорния съвет на ББР обаче там беше инсталиран друг виден кадър на кръга „Капитал“  - Стамен Янев.

Бивш фирмен адвокат на Кирил Петков и съученик от Хасково на сиамския близнак на Просто Киро в политиката – съпредседателят на ПП Асен Василев. Ако трябва да сме честни, макар при степента на гнилост градация трудно да може да се прави, то Янев е виден представител на сорта, описан от служебния министър Александър Пулев. Още повече, че името му се озова в епицентъра на скандала с т.нар. „златни паспорти“ – даване на българско гражданство срещу фиктивни инвестиции.

Аферата, заради която Европейската комисия размаха пръст на България и заплаши страната ни със санкции и която няма как да е била възможна без активното съгласие на Българската агенция за инвестиции, чийто дългогодишен шеф бе именно Стамен Янев. Афера, на която беше сложен край със законодателни промени, одобрени по инициатива на депутата от ДПС Делян Пеевски и негови колеги от движението. С тях Народното събрание забрани изобщо предоставянето на въпросните „златни паспорти“.

На този фон е крайно неясно защо към момента прочистването по върховете на ББР, предприето от Александър Пулев, заобикаля Стамен Янев. За сметка на това, притеснени от изплъзването на контрола им върху ББР, Прокопиев и кръгът „Капитал“ предприеха масирана яростна кампания в любимия стил на олигарха – активира медиите под контрола си като "Капитал", "Медиапул" и "Сега", да пускат дезинформация за „заблуда на противника“ – разбирай обществото, чиято цел е да изкарат, че промените се правели в нечия полза.

В чия? На основните врагове на Прокопиев, разбира се – онези, които от години са мишена на очернящите му кампании заради упоритостта с която осветяват далаверите му – вече споменатият Делян Пеевски и ДПС като цяло. И тъй като доказателства за тези дезинформации няма, защото фактите сочат точно обратното – че единственият, който иска да държи в плен ББР е самият Прокопиев, медиите му прибягват до друг любим похват.

Преповтаряне на манипулации, опровергавани стотици пъти, в това число и от авторите си. Като например опитът да се изкара, че преди Кирил Петков да направи чистката в ББР били раздавани кредити на фирми, свързвани с Пеевски – откровена лъжа, от която се отрече и самият Петков, а преди това бе опровергана и от вече уволнения шеф на надзора Валентин Михов и изпълнителния директор на ББР Цанко Арабаджиев. От медиите на кръга „Капитал“ обаче явно разчитат, че като премълчават тези факти, обществото ще се върже на лъжите им, и в четвъртък отново изтупаха опорката от праха.

Както вероятно ще продължават да правят и занапред. И докато в тяхното упорство да се опитват да подменят истината изобщо не се съмняваме (предвид дългият им опит в замърсяване на публичното пространство с лъжи и манипулации), то предстои да се види дали анонсираната от Пулев решимост да прочисти корените и върховете на банката, за да може тя да върши работата, за която е създадена, ще продължи. А също и докъде ще стигне. Защото по дървото има много гнили ябълки за обрулване. Не само вече махнатите две.   

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук