Присъдружният на медийния олигарх Иво Прокопиев сайт „Медиапул“, списван от бившата говорителка на Иван Костов Стояна Георгиев от години е еталон на анти журналистика. Не само защото изобилства от манипулации, фалшиви новини и инсинуации, а и защото в желанието си да обслужи докрай интересите на олигархичния кръг „Капитал“ и политическите му проксита „Да България“ и „Продължаваме промяната“, достига до неподозирани висоти в лъжите.

Основната мишена естествено е депутатът от ДПС Делян Пеевски и почти не минава ден без някой фалшификат по негов адрес да цъфне там. Обикновено това са отдавна опровергани измислици, което разбира се не спира по никакъв начин нито Стояна Георгиева, нито псевдожурналистите от този сайт, редовно да ги претоплят.

Така е и с мантрата „Пеевски и ББР“. След като опашатата лъжа на Кирил Петков от миналата година, че  500 млн. лева от тази банка отишли при дружества свързвани с Пеевски (любимата манипулация и любимата думичка на кръга „Капитал“, когато трябва някое дружество да се пришие без доказателства към депутата от ДПС) беше опровергана лично от Петков в парламента, както и от назначения от самия него изпълнителен директор на ББР Цанко Арабаджиев, днес „Медиапул“ отново я повтарят в материал озаглавен „Служебната власт уволни надзорници в ББР, назначени от Кирил Петков“. Повтарят я като развален грамофон, зациклил и пускащ постоянно една и съща плоча.

Ясно е, че им се иска на присъдружните на Прокопиев сайтове Пеевски да е имал кредити от тази банка. Но няма. И никога не е имал -  нито лично, нито от свързани или „свърВани“ с него фирми. Това е истината, тя е лесно установима, а лъжата е толкова пъти опровергавана, че изобщо не прави чест на „Медиапул“ да продължават да я мултиплицират.

Естествено, ясно е и къде е болката на кръга „Капитал“, за да се появи поредния пасквил по темата – днес служебният министър на иновациите и растежа изхвърли хората на Прокопиев и Кирил Петков от надзора на ББР – Валентин Михов и Васил Щонов. Изхвърли ги съвсем заслужено, заради неупражнен контрол от Надзорния съвет на банката над Управителния съвет за подготовка на облигация за 1 млрд. лв.  

Но вместо да се зарови в причините за уволнението им, „Медиапул“, като същински рупор на задкулисието, имащ за задача да прокарва манипулациите му и да брани интересите на „капиталци“, продължава да лъже по гьобелсовски.

Но ще е добре, когато следващият път сайтът се закичи с някоя от фалшивите награди на НПО-тата на Прокопиев за „качествена“ журналистика, да си припомни и за „качествените“ си лъжи по темата „Пеевски и ББР“. Специално тази за 500-те милиона лева кредити отдавна се изтърка и омръзна на хората.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук