Пловдивският окръжен съд постанови 1 година условно с 3 години изпитателен срок за Христо Петков. Той бе признат за виновен в това, че на 22.12.2015 г. около 20,00 часа при управление на лек автомобил „Мицубиши Спейс стар“ в посока пловдивското село Калояново към местната гара е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил смъртта на М.Р. от съседното село Дълго поле. Жертвата е починала на 8.2.2016 г. в болница в Пловдив, като след катастрофата Петков е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия. Съдът постанови още виновникът да не управлява автомобил 8 месеца.
Във фаталния ден Христо Петков и свидетелят Н.М. тръгнали с лек автомобил „Мицубиши“ от Хисаря към Пловдив. Движението се осъществявало при намалена видимост, със скорост от около 74 км/ч. По същото време в същия участък на пътя и в същата посока около средата на пътното платно се движел пешеходецът М. Р. Той бил в пияно състояние и се прибирал към дома си в с. Дълго поле.

Петков екстрено задействал спирачната система на автомобила на разстояние от около 41-42 м от пешеходеца и отклонил автомобила наляво. Въпреки това последвал удар. След блъскането на пешеходеца Петков веднага се обадил от мобилния си телефон на центъра за спешни повиквания 112 и съобщил за случилото се. Той и свидетелят Н.М. слезли от колата и отишли при пострадалия. След около 5-6 минути покрай мястото случайно  минала  линейка, която превозвала пациенти от Хисаря към Пловдив. Шофьорът спрял до пострадалия и медицинско лице му оказало помощ. Малко по-късно пристигнала специално изпратената за инцидента линейка. С помощта на подсъдимия Петков и свидетеля Н.М. пострадалият М.Р. бил качен на носилката и откаран за лечение в КАРИТ при УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД Пловдив. Там му била взета кръвна проба за алкохол, която отчела 1,33 на хиляда. 

На мястото на произшествието пристигнали служители на РУ на МВР – Хисаря, които изпробвали за употреба на алкохол  с техническо средство дрегер  подсъдимия Христо Петков. Апаратът отчел 0,00 на хиляда, т.е. липса на алкохол в издишания въздух. 

Въпреки оказаната му високо квалифицирана медицинска помощ, на 8.2.2016 г. М.Р. починал в болничното заведение. На днешното съдебно заседание подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обвинителния акт, и делото се разгледа по реда на „съкратено съдебно следствие“. Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ