Шестгодишният Лъчезар Томов от Бургас, който все още ходи на детска градина, се завърна преди дни със златното отличие от Международната олимпиада по математика в Тайланд. Там той пребори конкуренцията на 1700 участници от 21 държави.

Лъчезар е като всички останали деца в детската градина - учи, играе, спи следобед. От две годишен обаче започнал да показва любовта си към математиката.

„На 2 и половина научи цифрите, след това да брои до повече. Първо до 10, после до 20, така до 100, 200, 300 и на 4 години някъде започна да събира трицифрени числа” разказва майка му

До част от отговорите стига по логически път, а много често си съставял сам задачите. Вече има 14 медала от републикански и международни олимпиади. На уроци не ходи. Разчита на помощта на мама и дядо. Така се подготвил и за Тайланд. 

„Лесно беше и трябваше да реша 30 задачи”, казва момчето. В детската градина се забавлявал като давал задачи на учителките си, а те често не успявали да ги решат. „За да изляза от това положение казвам "не, Лъче в момента съм уморена или дай сега това да свършим", защото наистина Лъчко е страхотно дете”, казва учителката му Росица Стоянова.

В началото на седмицата бил посрещнат тържествено в детската градина. А децата от групата са доволни, че имат такъв приятел. „Всички много го обичаме, той винаги ще бъде нашият герой”, споделя едно от тях. Лъчезар мечтае да стане строител и да построи хотел.