От днес информационната линия в помощ на пациентите с хронични заболявания 0800 14 515 подновява за трети път своята работа.

Линията е създадена от Националната пациентска организация с подкрепата на Vivacom и CallFlow, като телекомът обезпечава безплатните обаждания на гражданите.
 
Всеки работен ден, от 9 до 18 часа, всеки нуждаещ се има възможност да получи безплатна телефонна консултация с практикуващи медици от COVID сектори, както и с епидемиолози и имунолози по отношение на ваксините срещу вируса. На горещата телефонна линия родителите могат да задават и въпроси относно т.нар. „педиатрични“ ваксини, които от 20.12.2021 г. могат да се прилагат на деца от 6 до 11 г.
 
Безплатната информационна линия за хора с хронични заболявания стартира през април 2020 г., като за година повече от 10 000 българи са получили медицински консултации по телефона от различни специалисти, сред които ендокринолози, кардиолози, инфекционисти, психолози и др.
 
„Безплатната телефонна линия 0800 14 515 предоставя възможност и навременна консултация със опитни здравни специалисти, предотвратява ненужните посещения в лечебните заведения  и предоставя възможност за обсъждане на ваксинопрофилактиката срещу COVID-19, включително за деца – наболял въпрос в обществото, по който има различни съпротиви”, коментира Александър Миланов, програмен директор на Националната пациентска организация.
 
„През последната година и половина станахме свидетели на това как модерните технологии ни помагат да продължим да работим, да учим и да останем във връзка с близките си хора. Горещата линия е едно от доказателствата за ролята на телемедицината в новата нормалност и за ползите от модерните технологии за опазване на човешкото здраве.

За Vivacom инициативата е и важна част от нашия ангажимент за корпоративна социална отговорност към обществото, който е най-належащ именно в периоди, изпълнени с предизвикателства, какъвто е сегашният”, допълва Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.
 
За повече информация за линията тук.