Съветът за електронни медии допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио, съобщи общественото радио.

Това са Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова.
Председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че професионалната, управленска и организационна компетентност на кандидатите е доказана в техните документи.

Изслушванията ще се проведат на 20-и и 21-ви януари, а изборът ще бъде на 22-ри. Новият генерален директор на БНР става ясен на 22 януари кандидатите могат да подават документи до 5 декември.

От Съвета за електронни медии заявиха, че ще държат на вижданията на кандидатите за финансирането на БНР като обществена медия.

Съветът за електронни медии трябва да разгледа на днешното си заседание и промени в Закона за радиото и телевизията, внесени от депутати от БСП, които засягат финансирането на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

СЕМ ще разгледа и доклад на специализираната си администрация по внесения на 5 декември миналата година от Антон Кутев и група депутати от БСП проект за промени в Закона за радиото и телевизията.

С него се предлага нов модел на финансиране на обществените медии, а именно субсидия от държавния бюджет в размер на 1,5 промила от БВП.

Подчертава се, че моделът на финансиране не може да е базиран на такса от потребителя, която, на практика, е неприложима по начина, по който е заложена през 1998 г.

Вносителите настояват най-сетне да бъде конституиран фонд "Радио и телевизия" и именно към него да се превеждат публичните средства. Със специална разпоредба се задължава СЕМ до края на 2020 г. да определи състава на Фонда.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!