Виждате, че се наблюдава трайна тенденция за повишаване на дневна база на излекуваните пациенти в страната. Като процент на заетост на леглата, заетостта на пациенти без усложнения е 40%.  На интензивните е 28%. Тези числа са динамични, защото тече реорганизация на цялата здравна система. Това заяви на извънреден брифинг здравният министър Костадин Ангелов.


„Почти наближават 1 000 души на денонощие. За изминалото денонощие числата са обявени в Единната информационна система“, отбеляза той.

В Благоевград, Габрово, Перник, Разград, Търговище и Шумен се наблюдава най-голяма заетост на леглата. Общият брой на медицинския персонал с положителен тест е 3459. 

„Активните случаи са 1 802, от които на домашно лечение 1672. В лечебни заведения са 121, в интензивните отделения – 9. До момента 22 са починалите медицински специалисти: 17 лекари, 2 медицински сестри, двама санитари и един фелдшер“, добави проф. Ангелов.

"Мерките, които се взеха до настоящия момент показват, че ние успяваме да се справяме успешно. По отношение на 14 дневната заболяваемост сме на 14 място. На 7 място сме по смъртност. Пред България са Чехия, Белгия, Словакия и Хърватска. Измерими с нас са Италия и Франция.

Както БЛИЦ писа 3945 са новите случаи на заразени с коронавирус за последното денонощие. Направените PCR тестове са малко над 10 800, което означава, че и днес процентът на положителните проби е висок - близо 37 на сто.

Излекуваните пациенти са 915. Настанените в болнични отделения, общо за страната, са над 4400. Починалите с коронавирус са 47.


Video https://www.facebook.com