Горнооряховецът Цончо Ненов стана жертва на имотна измама, палеж на кола и заплахи, след като му откраднали самоличността. Вече няколко месеца по случая няма развитие, защото все още се разследва. Цончо има парцел с изоставена овощна градина от 1,5 дка край гробищния парк в железничарския град в местността Камънето и пуска обяви за продажба в социалните мрежи и в специализирани вестници. Един ден най-после му се обажда купувач, който звучи сериозно и Ненов казва, че иска за имота 11 000 лева.
Обаждането по телефона Цончо получава, докато е в заведение в Горна Оряховица,но двамата не са се срещали. След разговора бъдещият продавач оставя документите в колата си пред заведението и се връща, за да си допие кафето с приятел. На другия ден установява, че личната му карта я няма. Не помни къде и дали може да е открадната или пък да я е загубил. Като всеки на негово място отива в полицията, за да съобщи, и там му казват да чака 14 дни, защото документът за самоличност може да се появи отнякъде, пише "Борба". 

Докато чака, един ден му звъни телефонът, като отсреща е купувачът на изоставената му овощна градина Тодор Атанасов, с когото не са се виждали. Тодор го пита кога ще се видят, за да му даде останалите 8000 лева от сделката и да направят нотариалния акт. Ненов е изумен, защото нито е правил сделка, нито е виждал купувач, нито е ходил при нотариус. След това най-накрая двамата се срещат. Тодор остава втрещен и казва на собственика, че не е той, защото преди броени дни е направил предварителен договор при нотариус с мургав мъж, който е бил с личната карта на Ненов! И тогава измамата лъсва – оказва се,че криминалният контингент от Писарево Мичос Юлиянов е задигнал личната карта на Цончо и е направил сделка от негово име.

При нотариус от Горна Оряховица той заявил, че реалният собственик сега е зает, но пратил него да пазари имота му с Тодор Атанасов. Сделката според циганина била за 9000 лева и Тодор дава на Мичос, когото мисли за Цончо, 1000 лева капаро. Нотариусът обаче вижда, че лицето от личната карта и този, който е в кантората, са коренно различни, но въпреки това изповядва сделката! След това купувачът Тодор обаче разбира, че е подведен и започва да търси Ненов на телефона, по който са си говорили.

Разбрал за далаверата и недоглеждането от страна на нотариуса, Ненов пише жалба за откраднатата самоличност до прокуратурата. Блокира си сметките и си застрахова двете коли.

„Бях изумен. За каква сделка ми говорят, за какви пари?! Извиках човека на среща и разбрах, че циганин на име Мичос е сключил предварителен договор с Тодор за прехвърляне на мой недвижим имот. Ромът се представил с моята лична карта пред нотариуса. Написал съм десетки жалби до много инстанции, но едва сега – след месеци, се води реално разследване по случая”, разказа Ненов вчера.

Броени дни след като в Горна Оряховица се разчува за историята, в същото заведение е подхвърлена личната му карта, за което на Цончо се обажда една от сервитьорките. Момичето обяснява, че е видяло как мургав мъж оставя документа на Ненов на една от масите. След като Цончо пише редица жалби, посред бял ден пред същото заведение, където той е редовен клиент, му е откраднато волвото. После автомобилът, който за щастие е бил застрахован, е намерен опожарен край Горна Оряховица. По този случай стартира ново разследване, което също още не е приключило. Едновременно с кражбата и палежа на колата, Ненов получава заплахи на телефона си, като съобщения „Да не се занимава с нотариуса, защото ще „гори“. Е, не е изгорял нито той, нито неговият дом, а само колата му. Поне засега.

В момента купувачът Тодор е завлечен с 1000 лева, защото реална сделка между него и Цончо така и не е направена, а Ненов чака институциите да кажат как така един нотариус вижда лична карта с неговите имена и снимка, а срещу себе си съвсем друг мъж и прави сделка?

„До момента аз дори не съм разпитван в качеството на потърпевш по цялата тази наглед смешна история. Едва наскоро направиха графологична експертиза на подписа и неграмотно написаното ми име от измамника под предварителния договор и се установи естествено, че не са мои. По едно време Мичос бе в Германия, сега не знам къде е”, разказа още Ненов.

„Не искам да коментирам тази история, но действително станах участник в нещо нередно”, бе лаконичен Тодор Атанасов, изгорял с 1000 лева, който също чака правосъдие.

Най-нелепото в целия сюжет е, че не става въпрос за огромен имот и сериозни пари. Въпросът е по-скоро може ли един нотариус да прави предварителен договор с лице с чужда лична карта, което няма дори пълномощно и дори не си прилича с човека от документа за самоличност.