Всеки ден извозваме хора, с положителни тестове за коронавирус, напрежението и риска са големи. Това заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска пред БНТ.

Около 2 седмици е боледувал лекаря който загуби живота си. Доктор Юлиян Стамов е бил няколко дни в къщи, след което е транспортиран в болница в тежко състояние, след което е бил интубиран и за съжаление губи живота си. Междувременно се появиха в социалните мрежи и някои жълти медии съмнения относно смъртта на лекаря и коментари, уронващи и злепоставящи името му, разказа Сунгарска.

Излезе информация, че д-р Стамов е бил болен от рак, а това е лъжа, каза още Катя Сунгарска. „Не мога да си обясня каква е тази информация, която уж е излязла от семейството, а след разговор с брата на починалия се е оказало че не е писано и публикувано нищо от семейството на починалия д-р Стамов. Катя Сунгарска изрази възмущение към всички дръзнали да се гаврят и обсъждат смъртта на един човек, който с работата си е спасявал човешки животи, обясни още говорителя на Спешна помощ.

Починалия д-р Стамов е возил и реанимирал пациент с коронавирус, но това че е правил дишане в уста в уста е неправилно твърдение, има реанимационен балон, който се използва в такива случай, но тези процедури се извършват в голяма близост, което пък е предпоставка за зараза на екипите. Колегата Стамов бе в добро здравословно състояние, той тренираше и спортуваше каза още Сунгарска.

Когато има случай на коронавирус, коства поне 1 час, защото хората от Спешна помощ се обличат в екипи, след това се връщат в централа за да се преоблекат и линейката да се дезинфекцира. За да бъдат максимално защитени обаче екипите, е важно хората да бъдат максимално честни относно здравословното си състояние.  

Има и много фалшиви обаждания, има такива които са се хванали на бас за колко време ще стигнем, каза още Сунгарска. Има и хора, който преувеличават състоянието си, има и случай в който хора искат просто лекарства, има и случай на хора които си мерят кръвно с конче и игла, и викат екип, а се оказва че нямат никакъв проблем.

Хора са викали линейка за кърлежи и въшки, и това щеше да е смешно ако не беше тъжно, коментира говорителят на спешна помощ. Хората не осъзнават колко е важно да бъдат отговорни, защото заради нечие нехайство, някой някъде може да загуби живота си, обясни още Сунгарска.

Относно последния скандал със семейство, което твърди, че е чакало линейка близо 4 часа, Сунгарска разясни, че информацията подадена от роднини не е била определена като спешно състояние, защото от разговорите със семейството е станало ясно, че мъж на 82 години, след падане е имал болки в кръста. Сунгарска изрази готовност да предостави записи от разговорите с роднини на пациента, който в същност е бил в тежко състояние.

В момента в София средно на ден са 13 – 15 или 18 екипа, това е с което столицата разполага. Има много свободни места, спешна помощ има нужда от медици и се надяваме завършващите медицина да решат да дойдат и да поработят при нас, коментира още Сунгарска.