Д-р Юлиян Стамов, медикът от Спешна помощ - София град, който почина от COVID-19, е рискувал живота си, за да спаси пациент. Това разкриват негови колеги, които разказват, че той се е заразил в опит да извърши кардиопулмунална реанимация на болен с коронавирус.

Ето какво пишат от Националната асоциация за Спешна медицинска помощ:

Днес към небесния спешен медицински екип се присъедини и д-р Юлиян Стамов на 42 години.

Той беше дългогодишен спешен медик, който даваше всичко за хората на носилката.


Д-р Юлиян Стамов

Отдаде им и най- скъпото - живота си, след като се зарази при най-рискованата за заразяване процедура- КПР на заразен от КОВИД 19.

Не очаквам хората,които ни бият, заплашват или се забавляват по дискотеките с професията ни да схванат героизма на д-р Стамов.

Не очаквам и да го наградят посмъртно началниците му.

Масово ни пренебрегват независимо,че сме 10% от заразените и боледуваме тежко.

За него няма да прочетете статия или интервю, няма да има и репортаж , защото угасна за една седмица, след като пренебрегна собствената си безопасност заради живота на пациента си.

Само спешен и интензивен медик знаят как текат секундите при пациент без дишане и как нерядко забравяме,че сме смъртни и уязвими, в битката за Живот. Няма време за лични предпазни средства, защото едно обличане на защитно облекло отнема от минутите в които можеш да накараш едно спряло сърце да бие.

Природата ни е дала едни 8 минути, в които можем да спрем Смъртта след спирането на сърцето. Ако тези минути отидат за собствената безопасност, може да да лишим пациента си от шанса да оцелее.

Но, най- много вируси се отделят при аспирация, интубация , венозни манипулации.

Колкото е по-голям поетия вирусен товар, толкова по-тежко протича инфекцията на заразения, особенно ако е изтощен от дежурства ,безсъние и стрес медик. За да пренебрегнеш собствения Живот пред Живота на непознат, трябва просто да си Човек и Лекар с главни букви!!!Поклон Докторе!"