31 са партиите, които ще участват в изборите. Това съобщи пред БНТ говорителят на Централната избирателна комисия Димитър Димитров.

„Подготовката се движи в график. Назначение са всички районни комисии. Те могат да започнат работа. За тях важната работа ще бъде от утре -да регистрират инициативни комитети, тъй като е възможно да има независими кандидати. Бяха регистрирани всички партии, 31 общо. 

31 партии общо ще участват в изборите. Към тях могат да се добавят независими кандидати, но тяхната регистрация е в районните комисии. Днес трябва да приключат консултациите при кметовете за съставите на секционни комисии.

Трябва да кажа, че партиите са тези, които правят изборите. Те назначават всички състави - от ЦИК до всяка една секционна комисия. Разчитаме на тяхното съдействие“, каза още той.

Димитър Димитров посочи, че е възможно да има промяна в броя на партиите, ако има такива, които искат да се откажат:

„Има възможност за промяна. Може да има откази. Има съдебна процедура за партия, която беше в абревиатурата си ЧЕСТ. Тя е подала жалба в отказа да бъде регистрирана. Евентуално съдебното решение може да доведе до задължителна регистрация“.

Той обясни, че големият брой на партиите, които ще участват в изборите, се дължи на по-малко участие на коалиции. 

По думите му, избирателната активност няма да бъде много по-ниска от предходни години: Няма да бъде драматично по-ниска. Известно понижение няма да бъде някакво голямо събитие.

Мерки, които се взимат и най-вече мерките, свързани с ваксинацията на членовете на СИК може би ще дадат известна степен на сигурност на хората , които искат да гласуват“.

Говорителят на ЦИК обясни, че не е задължително членовете на секционните избирателни комисии да бъдат ваксинирани.

Той допълни, че машините за гласуване ще станат собственост на държавата, след като приключат изборите, като към момента те принадлежат на доставчиците на устройствата.

Димитър Димитров обясни, че химикалките и смарт картите ще бъдат постоянно дезинфекцирани. Като поясни, че няма да се използват заместващи машини, а при проблем с устройствата ще се преминава към гласуване на хартия.

„Партиите, които силно се фокусират върху процедурите в изборния ден, върху изборните правила, върху работата на комисиите, запълват някакъв дефицит в посланието си. Това са по-малко сигурните партии“, каза още той.

Говорителят на ЦИК призова хората да не се притесняват да гласуват.