Граничен полицай от Бургас укривал преписка и веществени доказателства в касата си, за да прикрива и изнудва извършителя на престъплението, съобщиха от пресцентъра на МВР.
При специализирана полицейска операция, извършена от дирекция “Вътрешна сигурност” и Главна дирекция “Гранична полиция”, под наблюдението на окръжна и районна прокуратура в Бургас, е извършен обиск на служебна каса на Божидар Георгиев - началник група “Оперативно-издирвателна дейност” на ГКПП Аерогара Бургас. При обиска е намерена издирвана от районна прокуратура Бургас преписка, укрита с цел прикриване и бъдещо изнудване на извършителя на престъплението. Намерени са забавени преписки с веществени доказателства, маркови часовници, накити от жълт метал, чужда валута, перлена огърлица и часовник “Перлинг”, като валутата, огърлицата и часовникът не са доказателства по преписки.
Срещу служителя са образувани две следствени дела за престъпления по чл. 282 от НК. Процесуално-следствените действия продължават.
Операцията е планирана по сигнал, постъпил в дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР. По подобен сигнал в края на месец януари беше проведена аналогична операция и на ГКПП Дунав мост в Русе. Тогава спецполицаите откриха суми в евро, американски долари и румънски леи в джобовете на четирима служители от дежурната смяна на граничната полиция, а също и в служебните помещения. /БЛИЦ