Грипът се разпространява във все повече области на България. Епидемии бяха обявени и в Стара Загора, Русе и Монтана. До края на януари заразата ще обхване цялата страна, прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Заради агресивността на болестта д-р Кунчев препоръча ваканцията на учениците да се удължи до 9 януари и това се предвижда във все повече области. Официално почивните дни за децата са до днес, 4 януари, а на 5-и те трябва да са в класните стаи. Пети и шести януари, (четвъртък и петък) обаче, ще бъдат неучебни за малчуганите в Пловдив, Бургас, Перник, Варна, Добрич, Карлово, Хасково, Харманли, Суворово, Габрово, Севлиево, Трявна, Рудозем, Дряново, съобщиха от съответните общини.

В Стара Загора, Монтана и Русе, където вчера бяха обявени грипни епидемии, също е препоръчано на местните кметове ваканцията да се удължи с два дни, съобщиха от съответните регионални здравни инспекции. В Стара Загора през последната седмица се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания (371 болни на 10 000 население).В Монтана случаите са 433 на 10 000 души. В Русе съотношението е 228,43 на 10 000.

Все още не е отменена епидемията в Пловдив, Хасково, Габрово и Перник и се очаква такава да има и в Пазарджик и Благоевград, прогнозира д-р Ангел Кунчев.