Министерството на финансите на Гърция ще обяви в сряда нов набор от мерки за ограничаване на ефектите на коронавируса върху икономиката, съобщава bgnovini.eu.

Пакетът от сряда ще бъде първият, който засяга работниците – предвиждайки помощи, които да им да бъдат предоставени- и ще предложи държавно обезпечение за кредит за предприятия, засегнати от пандемията.

На приключилия преди минути брифинг на трима министри бе решено:

Спира се:

- Изплащане на задължения по декларации с ДДС

- Плащане на всякакъв вид сертифициран дълг

- Плащане на вноски и корекции

- Запазването на съществуващите работни места е приоритет.

- Обезщетение от 800 евро за тези, които спряха да работят

В крайна сметка обезщетението на гражданите, чийто договор беше спрян поради спирането на бизнеса, в който работят, ще бъде определен на 800 евро.

Министерството ще предвиди и спиране на данъчните и осигурителните задължения в сектори, показващи спад в оборота, според данни на министерството, също, както е направило за предприятия, които вече са спрели.

“Катимерини” съобщава, че компаниите, които се възползват, трябва да демонстрират намаление на оборота с най-малко 50 процента.

Министерството на финансите ще обяви и рамката на средносрочните мерки, които ще започнат да се прилагат на по-късна дата.

Те ще включват нов инструмент за засилване на корпоративната ликвидност, за да помогнат на компаниите да запазят всички работещи в момента.

Мярката ще засяга всички корпорации, които са били принудени да затворят или са претърпели спад в оборота, така че да им помогнат да се изправят и да работят отново.

Предоставянето на кредит с държавно обезпечение на страдащите фирми също е в плановете на правителството.

Финансовото министерство проведе преговори снощи с Европейската комисия, за да потвърди съдържанието на тези мерки.

Те последваха съобщението на Брюксел във вторник за нова рамка за държавно обезпечение.

Той ще осигури обезпечение до две години и няма да надвишава 90 процента от стойността на кредитите.

Обсъжда се и общото спиране на данъчните задължения за физическите лица и удължаване на срока за подаване на декларации за данък върху доходите.

Министър Христос Стайкорас каза за телевизия Скай във вторник, че се обсъждат различни мерки, като се отчита и опитът на други страни.

В приветствието си във вторник премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че първоначално ще бъдат отпуснати 2 милиарда евро за подпомагане на производствени дейности с проблеми.