Връщат семейства с деца от границата с Гърция, ако хлапетата не са преминали през задължителния PCR тест. Това разказват опитали се да преминат през ГКПП Кулата без сертификат за направено изследване за коронавирус. 

"Аз и съпругата ми имахме документ, че сме с отрицателни резултати. Детето, което е на 7 години, не сме го водили на тест, защото от наш познат разбрахме, че митничарите на границата пускали малки деца, без да искат документ, а и никъде не беше посочено има ли някаква долна възрастова граница", обяснява пред "Телеграф" Николай Атанасов. 

Той и семейството му са били върнати с обяснението, че писиар тестовете на границата са свършили и не могат да изследват детето на място, а без документ нямат право да ги пуснат. 

В социалните мрежи има десетки публикации, свързани с пътуването на малчугани за Гърция, но информацията е противоречива. "Официално току-що проведен разговор  с граничарите, тестове за деца под 15 години не се изискват", гласи един от постовете. 

В него потребител обяснява, че е звънял на един на един от телефоните на Промахонас и именно оттам е получил уверение, че не е необходимо хлапетата да минават през PCR. Друг потребител обаче споделя, че е звънял на същия телефон и са му казали, че тестът е задължителен и за деца. 

Според официално публикуваната информация в Министерството на външните работи "Документ за негативен PCR тест се изисква за всички пътуващи, вкл. децата (от последните 72 часа преди влизане в Гърция)".

Потърсихме коментар и от посолството ни в Атина. От там обясниха пред "Телеграф", че всеки, който влиза в Гърция, трябва да предостави сертификат за отрицателен писиар тест, направен в акредитирана лаборатория и няма изключения според възрастта. Според някои публикации в социалните мрежи граничарите "си затварят очите" само за бебета до 2-3 месеца.