Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Варна от 11 февруари тази година, с което на общинския съветник Веселин Данов бе отказано изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража” в по-лека.
Няколко пъти две съдебни инстанции са се произнасяли относно законността на определената от септември миналата година процесуална мярка за принуда на Данов. 55-годишният общински съветник от Българската партия на справедливостта е привлечен като обвиняем затова, че организирал и ръководил престъпна група за склоняване на жени към проституция, пране на пари и за изнудване, извършено в съучастие със сина му Христо. Двамата заплашили Н. И. да им предаде сумата от 2000 евро. По това мега дознание се разследват вече повече от 20 лица, сред които трима общински съветници. С оглед на събраните в хода на няколкомесечното разследване доказателства двете съдебни инстанции са констатирали, че е налице обоснованото предположение относно съпричастността на Данов – старши към престъпленията, за които е подведен под отговорност.
Що се отнася до аргументите на защитата, свързани с влошеното му здравословно състояние, вследствие на активирано хронично заболяване, днес пред въззивната апелативна инстанция беше представено постановление на Варненска окръжна прокуратура от миналата седмица, с което е назначена Съдебно-медицинска експертиза. В зависимост от нейните заключения би могло пред съда отново да се постави въпросът, свързан с настаняването на Веселин Данов за оперативно или друго лечение в специализирано здравно заведение. Според представителя на Апелативна прокуратура Варна няма никаква пречка ако в лечебните заведения на Министерство на правосъдието не може да се окаже адекватна медицинска помощ, това да стане в друго болнично заведение, при спазване на охранителния режим
Въззивният съд потвърди изводите на ВОС, че предвид ръководните функции на Данов в престъпната група, продължава да е актуална опасността ако е на свобода той да се опита да окаже въздействие върху важни свидетели или други обвиняеми по това мащабно дознание.
Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди ареста на Веселин Данов не подлежи на обжалване. /БЛИЦ