Отлъчени от църквата духовници правят бизнес с вярата на миряните в най-тежките за тях моменти. Разжалваните попове, които са лишени от правото да служат заради прегрешения, заработват частно, като четат заупокойни молитви по гробищата, пише "Монитор".

Там няма контрол от страна на митрополитите и никой не следи дали в гробищата панихида отслужва действащ или разжалван поп, показва проверка.

Освен това на гробищата в столицата заработват и свещеници от други епархии, за които не се ясно дали също нямат наложени забрани да служат завинаги или санкцията им е наложена за определен период. Това съобщи експертът по църковните въпроси при КТ "Подкрепа", богословът Христо Латинов и уточни, че Синодът не разполага с електронен регистър на своите свещенослужители.

Така никой не може да направи справка при необходимост дали този, който опява покойника, е легитимен, разжалван ли е и дори дали не е самозванец.

Проверка в църковните среди показва още, че най-често с расото си се прощават свещеници, хванати да пиянстват, да крадат или да завличат с далавери миряните си. Санкционират и самообявили се монаси, които служат по стария календар.

Един от най-пресните примери за лишен от права свещеник е духовникът от дупнишкото село Самураново Борис Минчев. Той е разжалван за една година, в която няма право да служи, нито пък други свещеници да служат с него, каза архиерейският наместник на Дупнишката духовна околия отец Георги Паликарски.

Поп Минчев системно не изпълнявал разпоредбите на Софийската митрополия. Чашата преляла, когато станал местен герой в кръчмарска свада, завършила с побой. Отделно от това той взимал по 100 лв. такса за погребение, от които оставал едва 10 лв. на черквата, обясниха още запознати. Таксата пък била непосилна за голяма част от населението, което било изключително бедно.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2017/12/02/biznes-s-viarata-razjalvani-popove-praviat-pari-na-cherno-po-grobishtata.361098