Директорката на трите социални дома във Видин за настаняване от семеен тип е с положителна проба за COVID-19, съобщава "Конкурент", позовавайки се на Регионалната здравна инспекция.

В един от тях, този за деца с умствени увреждания, заразата вече плъзна. Днес предстои да бъдат взети проби в още два центъра за деца и младежи с умствени увреждания в града. Управителката и на този център, и на другите два, е една и съща. Тя е с положителна проба, но е ходила и в другите центрове преди да разбере, че е заразена.

Заразяването с COVID-19 в социалните домове във Видинско вероятно е станало от един и същ шофьор, който е обслужвал обслужвал  тези заведения. Тази версия изказа по-рано днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.
Впоследствие обаче пробите на шофьора се оказаха отрицателни, а на директорката положителни.

Според друга версия заразата в Центъра за настаняване на деца и младежи с умствени увреждания най-вероятно е тръгнала от детегледачка, която е била контактна със заразени медицински служители във видинската болница.

„Създадохме организация за няколко мерки, които да бъдат изпълнени веднага, а именно положителните служители на центровете за деца и младежи с умствени увреждания да бъдат поставени под карантина.

Освен това, лицата, които са с положителни тестове да бъдат разделени от здравите като бъдат обособени в различни помещения“, каза заместник-кметът на Видин Борислава Борисова.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ