Евродепутатът Илхан Кючук постави въпроса защо ЕК плаща доклади, обслужващи задкулисието у нас

Време е Брюксел да вземе отношение по казуса със завладените медии у нас. И не е време от днес, а от десетилетия. Защото проблемът с приватизираното медийно пространство, което се ползва за лична употреба от един олигарх – Иво Прокопиев, не е от днес или вчера.

Самият медиен узурпатор и монополист призна преди няколко години в стенограмите АРГО, че той държи мейнстрийма в страната. А авторитетното брюкселско издание „Ню Юръп“ го нарече „сляпото петно в медийния пейзаж в България“ заради дългата му ръка, която прозира през ефира на всяка от по-големите медии или издания у нас. Сега, най-сетне, въпросът бе поставен ребром и от евродепутата от ДПС Илхан Кючюк в ЕП.

“Европейската комисия финансира спорен доклад, обслужващ интересите на „Икономедиа“ и Иво Прокопиев”, заяви той по време на изказването си в понеделник в пленарната зала в Страсбург. Евродепутатът от ДПС/“Обнови Европа“ и лидер на европейските либерали Илхан Кючюк повдигна темата с доклада, изготвен от Международния институт за пресата и финансиран от Европейската комисия. Става въпрос за доклад, който съдържа изключително смущаващи обстоятелства по отношение на медийната среда в Република България, припомни той, като допълни, че по този начин се създават опасни прецеденти като се използва изкривена информация, която няма никаква доказателствена стойност.

Така темата с дезинформацията, бълвана на конвейер у нас и в чужбина под ръководството на енергийния олигарх, най-сетне бе поставена на една от най-високите трибуни в ЕС – тази на Европейския парламент. Докато очакваме да видим резултатите обаче, е добре да припомним самия скандал.

Както стана ясно преди няколко месеца, разградският бос Иво Прокопиев използва прикритието на НПО, което се издържа с пари на европейските данъкоплатци, за да нанесе поредния си удар срещу България. Пусна жена си Галя и още няколко свои придворни глашатаи да напишат доклад, представляващ сам по себе си събирателно копие на пусканите в публичното пространство от десетилетия опорки на кръга „Капитал“. И всичко това носи дивиденти само не един човек – самият Прокопиев.

„Най-опасният прецедент е допускането именно на крупни медийни собственици, скрити зад фасадата на неправителствените организации да легитимират доклади, които да се използват в международната общественост. Същият този доклад много грубо и тенденциозно обслужва интересите на българската медийна групировка „Икономедиа“ и на нейния собственик Иво Прокопиев, чиято репутация в България е повече от спорна“, категоричен бе Кючюк.

По думите на евродепутата от ДПС именно това е същинското и изключително опасно „превземане“ на медиите и демократичната среда. Илхан Кючюк призова за повече прозрачност и настоя Европейската комисия да не допуска финансирането на подобни спорни доклади в страните членки.

Иначе поредният доклад на Прокопиевата чета е бенефис на брадясали опорки срещу отколешни врагове на олигарха, като този път разградският играч успя да достигне особени висини – изкара всички освен него и медиите му маскари. Ако допреди няколко години, когато пускаше трупата на цирк „Прокопиев“ да обикаля по Европата да му лъска имиджа и да черни враговете, каолиновият бос действаше по-свенливо и таргетираше по един-двама „лоши“, сега постигна абсолютния апотеоз. Според анализа на госпожа Прокопиева и верните им писачи у нас други „чисти и свети“ медии няма, освен тези на самите Прокопиеви. Всяко друго издание или медия в страната е клъвната, намерена е кал под ноктите й и е обявена за овладяна от Империята на Злото – разбирай всички, на които им е писнало да търпят аферите на Прокопиев.

И това поведение на Прокопиев не трябва да учудва никого. Допреди няколко години каолиновият крал удобно криеше далаверите си зад нарочения от него за обществен враг №1 Делян Пеевски. Така, докато громеше депутат от опозиционната ДПС от сутрин до вечер, Прокопиев покриваше две от целите си – чернеше един от малкото, дръзнали да се ровят в аферите му. А в същото време си осигуряваше добър обществен параван от димки, зад който да продължи да върти аферите си.

След като обаче Пеевски продаде изданията си, а обществото видя самó как Прокопиев управлява държавата през поредните си проксита във властта, моментът за свян отмина. Така, сега медийният монополист предприе маньовър в стил „понякога съм бяла и добра“, като отчаяно се опита да убеди в това всички. Използвайки паравана на неправителствена организация, уж защитаваща качествената журналистика и при това – получаваща тлъсти европейски субсидии за тази цел.

Всъщност не всички. За разлика от досегашните подобни задгранични афери на Прокопиев, този път той не би тъпана за великия доклад, написан под негова диктовка. Не го развя като знаме на свободата и не обикаля ТВ ефира. Защо? Отговорът е прост – каолиновият крал се опита да прокара пасквилчето си за задгранична употреба, при това не явна.

Свикнал да топи другите пред чужди власти и посолства, сега Прокопиев се опитва да се уреди с индулгенция, която да покаже в правилния момент. На всички е ясно, че под краката на медийният монополист вече сериозно пари. У нас няма човек, който да не е наясно с далаверите му, но по-важното е, че вече и зад граница захаросаният му образ се пропуква.

Именно затова посланието на Кючук към ЕП е много важно – „не допускайте Европа да плаща за интересите на един олигарх“. Защото подобно заобикаляне на правилата не е просто „опасен прецедент“, а допускане на това самите евроинституции да бъдат просмукани от нечистите интереси на подобни нечисти сили като Прокопиев. И тогава наистина ще стане страшно. Затова е ред на Брюксел да реагира – ясно и безкомпромисно, защитавайки тези, за които наистина трябва да го е грижа – гражданите на Евросъюза.