Ударното включване на печки и климатици при предстоящото застудяване създава опасност от аварии и спиране на тока, предупредиха от енергото на ЧЕЗ. Компанията призова клиентите си да използват разумно отоплителните уреди, „за да не се стига до претоварване на мрежата и да не се смущава техният уют“.
ЧЕЗ удвоява дежурните екипи в Западна България за периода, в който се очакват снежни бури и понижение на температурите до минус 20 градуса.

„Създали сме организация за посрещане на студовете. На разположение ще бъдат 110 аварийни екипа за работа при тежки условия“, каза Виктор Станчев, главен оперативен директор на „ЧЕЗ Разпределение“, цитирана от Труд.

Увеличаването на товарите по мрежата може да създаде опасност от аварийни прекъсвания на електрозахранването, особено в районите, където населението се отоплява главно с електрическа енергия.

Общо 150 екипа на EВН са в готовност да реагират при аварии, съобщиха от енергото в Югоизточна България. Дружеството има възможност да мобилизира и допълнителен брой сътрудници и техника.

Основна трудност при тежка зимна обстановка са затворените пътища и невъзможният достъп до аварирали електропроводи. Голямо предизвикателство е обледяването на проводниците, падналите дървета и счупените стълбове.

ЕВН разположи по места мобилни агрегати, техника, инструменти и материали за авариен резерв. Има и специализирана механизация – високопроходими автомобили, автовишки, моторни шейни и АТВ за труднодостъпните райони. Дежурните екипи по места разполагат със снегоходки и щанги за сваляне на лед от проводници.

„Енерго-Про Мрежи“ мобилизира 20 допълнителни аварийни екипа в Североизточна България. Другите 82 групи са в постоянна готовност да реагират при повреди. При извънредна ситуация на разположение ще бъдат общо 384 екипа.

Техниците са напълно оборудвани с необходимите материали, инструменти, лични предпазни средства и облекло. Разполагат с подходящи комуникационни средства за връзка с Центровете за управление на мрежата. В готовност са 410 високопроходими автомобила, 317 екипни коли и 149 специализирани автомобила – багери, автокранове и автовишки.