Нова визия за икономиката на България представи икономистът и депутат, председателят на парламентарната комисия по икономика Петър Кънев на Националното съвещание на БСП. Петър Кънев отдели място на фирмите, на общините, на БВП и на туризма. 
Една от идеите, които той представи, беше да спре отдаването на плажовете на концесия, пише "Флагман".


„Говорим за страната на кривите огледала в икономиката”, каза той и започна с това, че трябва да има промени както в икономически план, така и чрез съдебна реформа.

„Идеята за излизане на държавата от икономиката е илюзорна и спекулативна. БСП ще работи за икономическа държава, а не за държава без икономика”, каза Кънев.

Той посочи, че причината в България да няма инвестиции последните години, е тъй като това зависи от бизнес средата и свободата на съдебната система.

„Тази година отчитаме висок БВП. България в момента е в един добър икономически стълб. Над 70% от икономиката е свързана с ЕС. Но ръст от 4% нас не ни удовлетворява, трябва да гоним 6-7-8% ръст, нещо, което между другото съседни на нас страни го постигнаха”, обясни Кънев.

Той посочи, че обезлюдяването на страната е огромен икономически проблем.

Петър Кънев представи едно предложение печалбата от социалните предприятия да се събира в Държавен инвестиционен фонд. 

Като липса на логика определи Петър Кънев крайността, в която изпаднаха българските общини, тъй като аутсорсваха абсолютно всичко – чистотата, водоснабдяването и др.

По думите му битката да се помага на малкия и средния бизнес трябва да продължава -  в България в момента има 480 хиляди фирми, в тях работят от 1.6 до 1.8 човека, тоест това са семейни фирми, даде за пример той.

В комисията по икономика са се опитали да раздвижат бизнес средата и да я подпомагат, каза Кънев, но посочи, че фирма от 2-ма човека трябва да отговаря на изискванията с 28 документа. А бизнесът тази година е бил ударен от няколко закона – Законът за защита на личните данни, за авторските права, криминализиране на отношенията , криминализиране на отношенията между фирми.
„ Не бива брюкселските закони да ги приемаме веднага, като папагали”, е мнението на икономиста.

Накрая Петър Кънев се спря и на сектора Туризъм. Той изложи данните, че туризмът дава 12% от БВП, повече от енергетика и други сектори.

„През последните години у нас има ръст на туристи. Особено събитията в Турция пренасочиха голяма част от туристите”, обясни депутатът от БСП.
Според него обаче България трябва да има 4 туристически сезона и да се разивават СПА-туризъм, културно-исторически и др., а не само да се удължават летния и зимния туристически сезон.

Определено липсата на кадри е най-тежкият проблем, отбеляза Кънев. Той е категоричен, че с внос на кадри няма да се стигне никъде, а представителите на туристическите фирми сами си режат клона, тъй като докарват работници за една година-две от Украйна, Молдова, Армения, дават им 500-600 лв и след това те бягат.

Интересен акцент в икономическата програма на Петър Кънев и БСП беше „Зелената икономика”.

В програмата се предлага премахване на концесиите на плажовете. Кънев определи идеята като нелоша и каза, че в доста държави, включително и Гърция, вече е така.
„Закъсняхме обаче с тази идея, вече се подписват договори за по 15-20 г. и чисто юридически е сложно, но аз съм категоричен, че там, където е възможно, концесиите трябва да се премахнат, да се отдадат плажовете на общините”, обясни Петър Кънев.

По темета Земеделие Кънев коментира, че в България е станал моделът на латино-американска земеделска система. „200 семейства в България усвояват 80% от земеделските субсидии. Субсидиите на калпак ще убият замеделието, а дебатът за това вече започна и в Брюксел”, посочи Кънев.