Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ИВСС) не е открил нарушения при проверката на съдия Андон Миталов, който днес бе обявен от Държавния департамент на САЩ като първия българин, получил забрана да влиза в Америка заради корупция, пише "Монитор", позовавайки се на информация от институцията. 

Съдия Андон Миталов пусна Малинов за визита до руската столица миналата есен. Тогава българската прокуратура и контраразузнаване имаха оперативни данни за съдийска съвест, мотивирана с пари.

Решението на Миталов бе повече от странно, защото то отменяше несъществуващ акт на прокуратурата, само и само Малинов да замине при Путин. Той можеше да постигне същия резултат, ако бе спазил законът и процедурите, но очевидно бе важно Малинов да бъде освободен въпреки законите на република България, а не според тях.

Към момента срещу Миталов не са повдигнати обвинения за корупция у нас. Заради нелегалното му решение да пусне Малинов в Москва, бившият вече главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората на Висшия съдебен съвет.

След запитване до институцията какво са показали резултатите от проверката им, от там отговориха, че са изискали всички необходими справки за проверката, която е била възложена на техен инспектор. По-късно той е приключил проверката с заключение, че „няма основание за намеса на ИВСС поради липса на нарушение“.

Същевременно от прокуратурата изпратиха съобщение, че по повод множество запитвания от медиите за участие на съдията в „сериозна корупция“, главният прокурор на Република България Иван Гешев призовава средствата за масова информация да отправят запитванията си към председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов в качеството му на председателстващ Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

От кабинета на Панов заявиха, че запитването не било към тях, но така и не уточниха дали шефът на ВКС ще включи темата в дневния ред на кадровиците. „Дневният ред се подписва в четвъртък. Той се изпраща от главния секретар на ВСС на председателя на ВКС“, обясниха от кабинета на Панов.

Връзката на съдията, който влезе в забранителния списък на САЩ, с Николай Малинов обаче е доста интересна. Преди скандала с русофила, магистратът не бе познат в общественото пространство у нас. Самият Малинов пък е първият българин от над 25 години насам разследван у нас за шпионаж в полза на чужда държава.

Според данните на държавното обвинение Малинов е изпълнявал план за овладяване на страната под диктовката на кремълския олигарх Константин Малофеев и бившия руски посланик у на Леонид Решетников. Двамата получиха 10-годишни забрани да влизат у нас заради това.

Малинов и руснаците пък са свързани с банкера-беглец Цветан Василев, който обещал да прехвърли на заговорниците активи за над 1 млрд. лв., крадени от КТБ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ