Заместник външният министър Георг Георгиев оцени действията на президента Румен Радев като непоследователни и нелогични, по повод заявеното от държавния глава, че снема доверието си от правителството.

В студиото на БНТ Георгиев каза още, че заявеното от президента звучи не само неизпълнимо, но и абсолютно в разрез с функциите, които основният закон в България вменява на държавния глава.

Борбата с корупцията, с чувството на несправедливост, реформата в съдебната власт не касае никой друг повече, отколкото България, коментира още Георгиев.

"Нашият интерес е за това ние да имаме доверието на българските граждани, че наистина правораздавателната система функционира, че най-висшите управленски бизнес кръгове се подчиняват на същите закони, на които и всеки друг български гражданин", заяви той.

Според Георгиев действията на прокуратурата показват именно това - никой не е застрахован, никой не е защитен от нарушение на закона. "Всеки, който по някакъв начин се е провинил, дръзнал да нарушава българските закони, ще понесе съответните разпоредби за това", каза още Георгиев. 

По повод решението на САЩ да забрани влизането в страната на съдия Андон Миталов и семейството му, Георг Георгиев заяви, че това не дава нов нюанс на взаимоотношенията ни със САЩ. "Това е в потвърждение на стратегическото партньорство, което имаме със страната, с ангажимента, който бе поет за много ефективни, последователни действия по линия за борба с корупцията, реформа на съдебната система. 

Нашият интерес е да имаме доверието на българските граждани, че правораздавателната система функционира, че българското законодателство се прилага в пълната си цялост. Мисля, че действията на прокуратурата показват именно това - никой не е застрахован, никой не е защитен от нарушение на закона.

Всеки, който по някакъв начин се е провинил, дръзнал да нарушава българските закони, ще понесе съответните разпоредби за това", каза още Георгиев.