Проф. Михаил Константинов коментира пред БЛИЦ изборите за президент в България. Председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" направи паралел между това, което се случва у нас и приключилите наскоро избори в САШ. Според него хората искат промяна и това е била водещата сила при гласуването им.
- Проф. Константинов, как ще коментирате това, което се случи на изборите за президент сега?
- Хората искат промяна на статуквото - това е просто и вярно. Това  е една вълна, едно цунами, следващият удар ще бъде в Австрия на президентските избори, следват Франция, Германия.
Независимо как живеят хората - тук и на запад има огромно чувство за несправедливост. Виждам все по-растящо недоволство. Как мисли избирателят днес в България, а и в САЩ: "Виждам едни и същи хора на власт, виждам, че се краде и няма наказани!" Така си мисли средният избирател.

- Мнозина бяха изненадани от победата на Тръмп, как според вас спечели той там?
- Специално в САЩ хората се отвратиха от лъжата, наречена политическа коректност и си поискаха държавата обратно и може би ще си я получат.

- Да се върнем към България, говори се и за висока избирателна активност, каква е причината?
- Нека да изчакаме активността, но дали ще има рекорд, не знам. Най-висока активност имаше през 1992.

- На тези избори има и друг феномен - младите хора се върнаха към урните за гласуване, каква е причината според вас?
- Сега виждаме, че са гласували и по-млади хора, действително социалните мрежи имат все по-голямо значение. В САЩ 100% от вестниците бяха брутално срещу Тръмп. Тогава много силно се разочаровах от американските медии. Но социалните мрежи бяха пълни със съвсем друга информация и големите машини категорично предсказаха победа на Тръмп.

- Има ли и друг момент, който повлия на избирателите у нас?
- Забравяме и психологическия момент, има винаги едни 5% избиратели, които вървят след победителя. За да кажат - ние победихме.

- Как определяте волята на българите?
- Естествено, че става въпрос за протестен вот. Сигурно има и обективни фактори. Но е хубаво, че българите гласуваха, силно убеден съм, че ще почнат да се връщат хора в България. В момента вече Париж и Лондон не стават за живеене, Кьолн - също не стават за живеене. А пък да влезете в парижкото метро, трябва да се молите на Бог да излезете жив от там. А в софийското е просто удоволствие да пътуваш. България ще става все по-привлекателна и наистина хората ще започнат да се връщат.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ
 
ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ЕКСПРЕСНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ!