Изявлението на президента Радев, че сваля политическото си доверие от кабинета "Борисов 3", продължава да е най-горещата тема в държавата. БЛИЦ потърси гледната точка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Ето как г-жа Караянчева отговори на въпросите на управителя на БЛИЦ Ивайло Крачунов.
- Г-жо Караянчева, Вашият коментар на изявлението на президента Радев, че сваля доверието си от българското правителство?
- Президентът не дава доверие, за да го снема.


Доверието го дават българските граждани. Ние сме парламентарна република. Мнозинството гласува правителството. Правителството е избрано с волята на българските граждани и всъщност президентът прави някакви декларации, които нямат значение.

- Смятате ли, че думите на Радев съвпадат случайно с интервюто на американския посланик у нас Херо Мустафа по Нова телевизия?
- Нека не търсим конспирации на такова дълбоко ниво. Аз виждам какво се случва на повърхността. Президентът си позволява да говори едни и същи неща, без да влиза в конкретика.
 

Радев говори с лозунги, декларативно. Да, сега казва, че сваля доверието си от правителството, очаквам след това да свали доверието си и от Народното събрание, защото знаете, че на много актове, които НС гласува, той налага вето. Разбира се, негово право е, но да наложиш 19 пъти вето само за 3 години, при положение че в рамките на последните два президентски мандата са наложени общо 10 вета, показва какво е отношението му към българския парламент.

Аз обаче се чудя на нещо друго! Той погазва конституцията по посока на принципа на взаимодействие на институциите! Радев не е обединител на нацията, такъв, какъвто трябва да бъде по конституция.

Друго нещо, което ме озадачава, е, че това обръщение, което направи, идва няколко дни, след като на 30 януари по време на среща с дипломатическия корпус Радев каза, че "България е предсказуем и надежден партньор. България води политика на стабилност и сигурност".

Кое от двете му изявления е вярното?

- Мислите ли, че президентът се опитва да отклони огъня от прокуратурата към него с атаки към правителството?
- Той винаги се е опитвал да прави това по отношение на правителството. Но сега, когато призоваваш за повече светлина и прожекторът огрее и твоя двор, мисля, че не бива да се подскача като опарен.

Правителството само преди няколко месеца премина през два избора. Кабинетът на ГЕРБ и Обединени патриоти беше препотвърдено с изборната победа на ГЕРБ. Партията беше избрана за кой ли път за първа политическа сила.

Имаше и вот на недоверие. Този вот не успя. 

Какво точно е направил за тези 3 години президентът Радев?
 

- Борисов обяви, че между него и Радев няма пресечни точки. Какво е Вашето мнение?
- На този етап, така както президентът постави нещата, аз също мисля, че няма пресечни точки. Не бива да се прави такъв разлом между институциите. Не бива президентът открито да зове за бунт, защото България е демократична парламентарна република.

Всеки ден има хора, които протестират и имат искания. Те биват чути и изслушвани дали в парламента или в Министерския съвет. Води се непрекъснат диалог и това е нормално. Това е демокрацията - хората свободно да изразяват своето мнение.

- Опасявате ли се, че протестните действия в петък могат да прераснат в провокации и опит за дестабилизация на кабинета?
- Надявам се, че протестите ще бъдат мирни - такива, каквито трябва да бъдат всички протести, които имат аргументирани искания в полза на българските граждани.

Надявам се, че президентът, призовавайки за бунт, не подкрепя онези, които бият полицаи и правят погроми по учрежденията, и такива, които си позволяват да поругават паметници.

- Не смятате ли обаче, че българските политици са в дълг към българските граждани. Виждаме, че здравната реформа зацикля, битовите условия често са проблем, а престъпността ескалира...
- Разбира се, че имаме проблеми, но в никакъв случай не можем да кажем, че сме в криза.

Да, има проблеми в различни сектори, но правителството иска да ги реши. 

Къде беше премиерът, когато президентът даваше изявлението си? Борисов беше в Мало Бучино, на терена. По същия начин се действа, когато някой има нужда от помощ. 

Оказва се, че правителството е на всички български граждани, а президентът е президент само на БСП. Защото премиерът решава проблемите на всички българи, там, където е необходимо, той е там и работи с кметовете, независимо от коя политическа сила са излъчени.

Вие виждате как добре си партнира Борисов с кмета от БСП Владимиров. Така се прави в името на гражданите. Нека си спомним наводнението в Цар Калоян преди няколко години. Имаше ли такава реакция от страна на държавата в онзи момент?

Нека си спомним какво се случи при наводнението в Аспарухово при управлението на Орешарски! Тогава кметът Портних звънеше три пъти на Орешарски, но не можеше да го намери! Трябваше кметът сам да се оправя с бедственото положение.

Времената са нови! И хората чувстват, че правителството има отношение към тях и иска да реши проблемите им. 

Ние не сме казали, че няма проблеми, ние не си заравяме главата в пясъка. Но когато кажеш А, трябва да кажеш и Б. Когато има проблем, трябва да предложиш как да го решиш. Трябва да попиташ какво мислите вие, дайте да се съберем. 

- Безмислени ли са заседанията на Консултативния съвет по национална сигурност, както вчера заяви Бойко Борисов?
- Да. Аз участвам в тези консултативни съвети. Не може да се прави консултативен съвет само за да използваш медиите за личен пиар!

Не може да правиш сбирки само и единствено по заглавията на вестниците и след като направиш изявлението по тази тема, по която се заседава, след това да не произтече нищо.

Видяхте ли през последните 3 години президентът да предложи нещо конструктивно, освен да говори общи приказки, че сме в криза, че сме в блато, че няма светлина? Светлина има!

Дайте конкретика! Имате ли достатъчно теми, по които имате информация, че някой е корумпиран, че някой не си е свършил работата, че някъде има проблеми... Ние сме с отворени врати и българските граждани очакват диалог между институциите, а не това, което се случи вчера.

- Ще преосмисли ли президентът своето поведение и ще протегне ръка към премиера и Народното събрание?
- Точно по това време миналата година казах, че на Радев му е отеснял костюмът на президент. Той мисли за нещо друго. Президентът вчера стартира предизборната си кампания според мен.

- Силните времена изискват силни личности. Има ли как и с какво ГЕРБ да работи за задоволяване на приоритетите на хората?
- ГЕРБ работи единствено и само за това. 

Вие виждате, че политиката на правителството е насочена към подобряване живота на хората. В тази посока има факти, които няма как да бъдат оборени дори и от опозицията.

Ние сме на трето място по икономически ръст в Европа. Имаме най-ниската безработица.

Външният дълг намалява. Имаме положително отношение от европейските държави към България, такова, каквото досега не е било. 

България е фактор в Европейския съюз, а не страна - членка, която стои отстрани и очаква благоволението на другите държави. Ние стоим на масата равностойно с останалите партньори. 

Всичко това, което българското правителство прави с подкрепата на мнозинството в Народното събрание, е много голяма стъпка напред.

През 2017 година правителството стартира с ангажимент за повишаване на минималната работна заплата. В момента средната работна заплата е 1200 лева, а минималната 610. 

Увеличени са заплатите на българските учители.

Разбира се, има много още какво да се направи. Българското правителство никога не е отхвърляло дори предложенията на опозицията, ако те наистина са конструктивни, а не елементарни и популистки.  

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ