Мария Илиева разказа как се готви за образа на Емил Димитров в "Като две капки вода", какво да очакваме от предстоящото ѝ национално турне и как прекарва любимите си мигове със сина си Александър. Освен това тя разкри в какви взаимоотношения са с водещя Димитър Рачков, който наскоро се раздели с Мария Игнатова.

Ето какво каза певицата в интервю пред dir.bg:

- Мария, ти си дивата на българската поп музика. Как се реши да се включиш в "Като две капки вода", където имитираш образи, напълно различни от теб като артист?
- Фен съм на шоуто и го следя с интерес. Винаги ми е било любопитно да наблюдавам как се справят моите колеги и съм се замисляла как бих се въплътила в нечий образ. Е, сега получих тази възможност. От началото на шоуто бутонът ме хвърля в далечни от мен и различни помежду си образи и стилове - поп, поп-фолк, рок, соул, опера, естрада, мюзикъл. Много е трудно в рамките на 7 дни да се изгради добра имитация, но пък ми е доста интересно.

- Кой е любимият ти образ досега?
- Не мога да избера конкретен. Във всеки образ дотук имаше нещо специално и провокативно от артистична гледна точка.

- Журито много хареса имитацията ти на Верка Сидерова миналия понеделник. Ти как оценяваш представянето си?
- Справих се добре. Народното пеене няма нищо общо с поп музиката и изграждането на специфичния добруджански стил на великата певица Верка Сидерова ми коства дълги часове репетиции. Чисто психологически задачата ми беше още по-трудна, защото майка ми - Ваня Монева, е сред най-добрите ни хорови диригенти и от 25 години е ръководител на женски народен хор, прославил България в целия свят. Хор "Ваня Монева" има доста респектиращи музикални успехи и награди, сред които най-актуалните са участието в саундтрака на последния епизод "Междузвездни войни", изборът на японското правителство именно те да запишат химна на Япония за официалната церемония по приемането на Олимпийската щафета в Рио... Представяте ли си каква лична отговорност предизвиква това възхищение в мен? Майка ми има необятни познания за музиката, в частност фолклора и е перфекционист, затова и нейната оценка за мен беше най-важна. Фактът, че тя хареса изпълнението ми, ме направи много щастлива.

- Как е Рачков?
- Добре е, вече живеем заедно в къща на Малдивите с трите ни общи деца (Смее се.). Рачков е впечатляващ професионалист и за мен наистина е удоволствие да работя с него. Той е умен, безкрайно бърз и точен в импровизациите си. Снимките с него винаги са много забавни, понякога работата просто спира, защото целият екип се залива от смях след някоя негова шега.

- За понеделник ти се падна да имитираш Емил Димитров. Какво проучи за него като вокална техника и как се подготвяш за следващото предаване?
- Емил Димитров е колос в българската музика. За съжаление нямах честта да го познавам, но знам, че той е бил звезда в истинския смисъл на думата - с концерти из цяла Европа, десетки хитове, които поколения българи, французи, руснаци, немци знаят наизуст; тълпи от еуфорични фенове, крещящи името му... Писал е и песни за някои от най-големите имена от международната сцена тогава. Космополит с фина и богата душевност. Пеенето му е специфично, има подчертана дикция, ситно вибрато и характерни краища на някои фрази. Стилът му е доста далечен от моя, а в допълнение той е и актьор с изразително и завладяващо сценично присъствие. Бих искала да изразя огромната си благодарност към Емил Димитров-син, който специално за моето изпълнение избра автентични концертни дрехи и аксесоари от колекцията на великия си баща. Освен чест да облека дреха, принадлежала на артист от такъв калибър, за мен е и благословение. Краката ми треперят от вълнение... За да се представя на ниво обаче ме очаква доста работа. Стискайте ми палци!

- Беше и гост-треньор в "Гласът на България" в отбора на Графа. Как оценяваш потенциала на талантите там?
- Срещите с талантливи млади хора, които са решени да следват мечтите си, винаги са зареждащи! Благодаря на Влади за доверието и възможността да се насладя на репетициите на отбора му. Вярвам, че тази година победата е негова.

- След като се появи синът ти, ти продължаваш ударно. Издаде best of албум, а сега ще го представиш с лятно национално турне с есенна кулминация в Зала 1 на НДК. Какво да очакват феновете ти на концертите?
- О, да, Александър е новото вдъхновение и движеща сила в живота ми. Албумът ми "Всичко - най-доброто от Мария Илиева" е на пазара от декември 2018 и съм щастлива, че до момента отбелязва много добри продажби. Реших да го представя на голямо турне, каквото не съм правила от години. През юли месец ще бъдем в три града - на 9-и в Античния театър на Пловдив, а на 14-и и 16-и - в летните театри на Бургас и Варна. На 22 октомври е концертът ми в Зала 1 на НДК. Музиката ми ще прозвучи с нови аранжименти, специално създадени от Милен Кукошаров, а групата ми е от 9 души с музикален директор Георги Янев. Подготвяме мащабна мултимедия и много изненади. Нямам търпение да споделя с публиката всичко това. Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim. Да, очаквайте изненади! Засега ще ги запазя в тайна, но ще издам, че има гост-изпълнители, с които напоследък редовно споделям сцената, и такива, които ще направят неочаквана поява...

- Синът ти Александър навърши годинка през януари. С какво те радва най-много? Имате ли си любима игра?
- Александър е прекрасен, радва ме постоянно и с всяко негово действие. Той проходи точно на рождения си ден на 25-и януари, което беше неговият подарък за мен. Играем си постоянно на различни игри, обичаме да пеем, танцуваме и четем заедно. Най-много се вълнува, когато се е справил успешно с нещо, а аз му кажа "браво" и му пляскам - настъпва огромна радост и той започва да си пляска сам!

- Свиква ли се някога с липсата на сън около малките деца?
- Всъщност не, постоянно съм готова да се облегна някъде и да заспя рязко (Смее се.). Нямаш особен избор, просто ти се налага да смениш режима, да се наспиваш за 4 часа и да си свеж след 15-минутен power nap. Но няма по-голямо олицетворение на щастие от весели подвиквания "мааам" в 6 сутринта, съпроводени от широка усмивка с 8 зъба! Светът ми е изпълнен с любов.

- Малко преди старта на "Като две капки вода" публикува своя снимка с Александър от Маями. Разкажи ми за това пътуване!
- Точно преди старта на шоуто с Александър и мои семейни приятели прекарахме време там. Имах концерт в Щатите, както и няколко бизнес задачи, но успяхме да си откраднем и малко време за почивка. Направи ми впечатление, че пътуването, смяната на обстановката, срещата с толкова много нови и различни хора изобщо не го притесниха. Напротив, чувстваше се добре и спокоен, което е важно за мен - аз искам той да бъде смел и любопитен към света.

- Александър ще пътува ли с теб за някой от концертите ти от турнето?
- Да, по време на турне отсъствията ми от вкъщи са доста продължителни и ще пътуваме заедно.