Княжевската гора няма да се застроява, за хотел "Рила" все още няма представен проект - може би собствениците се отказаха, заблуда е да се смята, че ще върнем парка на мястото на "Софияленд", откъсването на повече от 300 дка от Западния парк и отреждането им за строителство като компенсация за жителите на кв. "Суходол" - тези и други пирони на измененията в общия устройствен план на София коментира главният архитект на столицата Петър Диков пред Зорница Латева от "Дневник".
Отреждането на части от Западния парк за строителство, за да се компенсират жители на кв. "Суходол", стана най-известната промяна в устройствения план на София. Кои суходолци точно ще компенсирате и за какво?
- Не става въпрос за компенсация и това не е най-важният проблем, а детайл от общата идея на актуализацията на общия устройствен план.

Този детайл обаче излезе на преден план.
- Западният парк фигурира в сегашния си размер от 50 години и не се е реализирал. Направени са благоустроената източна част и лесопарковете, които са като градска гора и в последните няколко години са подложени на вандалски нашествия и сеч. Западната част на парка е една прекрасна територия, която на практика е земеделска земя и в момента се обработва, въпреки че се води парк. Поддържам идеята си, че общината в обозримо бъдеще няма ресурс да изгради всички предвидени по план зелени площи. В центъра на града борбата за тях трябва да е безкомпромисна, защото няма къде да се направят нови. В периферията обаче залагам на тезата, че е добре паркът да е наистина парк, а не на хартия. Тези земи са си на суходолци. Идеята е с учредяване на статут за застрояване на част от терените по метода на комасацията да можем да придобием други частни терени, за да изградим истински парк за жителите на кв. "Люлин". Суходолци са склонни да им отнемем част от земите, а те получат възможност да строят в другата част.
Застрояването е с най-ниските възможни параметри. Могат да се направят максимум двуетажни сгради, а плътността е 10%, т.е., ако парцелът е 10 дка, може да се построи къща най-много от 200 кв.м. Така изглеждаха вилните зони на Витоша преди години - малки къщи с озеленени дворове. Бяха по парк от парковете, а сега там има блокове на по 3-5 етажа. Няма да допуснем подобно нещо да се случи отново, защото контролът вече е много по-сериозен.

Каква площ последно ще бъде отделена за строителство?
- По-малко от 10% от парка - 320 дка на фона на 3200 дка. Пак повтарям, че там няма и един кв.м гора, а само обработваема земеделска земя. Проучили сме състоянието подробно със сателитни снимки. Дори в близките две години може да започнем контрол на незаконното строителство чрез наблюдение от сателит.

Това ли е единственият вариант за удовлетворяване на обществения и частния интерес в този случай?
- Не е единственият вариант. Другият е да остане статуквото и собствениците и общината да чакат дълги години. За мен това е жест, демонстрация на добра воля към суходолци за това, че тези зони наистина могат да се превърнат в територии за висококатегорийно строителство. Показваме на жителите на квартала, че наистина сметището ще се махне до година и половина и от аналогията Суходол-сметище, ще минем на аналогията Суходол-най-луксозните квартали на София.

Как измененията в устройствения план ще променят града?
- Това не е основната цел. Планът дава рамки за развитието на София в следващите 15 години и дава възможност както на общината, така и на инвеститорите да планират действията си и да са спокойни, че оттук нататък няма да има промени и рекет.

Гражданите възразиха срещу това, че в общия устройствен план не са отразени всички зелени площи и има опасност до влизането в сила на подробни устройствени планове на отделните територии съществуващите градинки да бъдат застроени.
- Има зони, в които зелените площи не са отразени в достатъчна подробност, но съм разпоредил на проектантите това да се поправи. Става въпрос основно за "Люлин", "Надежда" и "Обеля". Там специално ще направим огледи със сателит. Недоволството е всеобщо и от двете страни - и от екстремистки настроените екологични сдружения, които смятат, че зеленото не е достатъчно, и от екстремистки настроените собственици, които смятат, че планът предвижда национализация. Ако трябва да спазваме исканията на собствениците, трябва цялото софийско поле да е мол до мол.

Накъде ще се развива градът в следващите години?
- Накъдето предвиждаше и предишният план. Тук се дадоха малко повече територии за развитие на северната част на града, защото продължавам да считам, че там е големият ресурс на София. За съжаление там има една язва, която докато не се премахне, няма да има истинско развитие - "Кремиковци". Аз съм оптимист, че въпреки усилията на маса хора, които по чисто корпоративни интереси го поддържат за сметка на целия български народ, един ден комбинатът ще освободи тази територия и ще се направи нещо хубаво.

Какво ви кара да мислите така? Въпреки проблемите на комбината правителството продължава да търси инвеститор.
- Нещо да сте чули последни два месеца? Само преди два месеца министърът на икономиката твърдеше, че ако се закрие "Кремиковци", 100 хил. души ще загубят работата си. Къде са тези хора? Комбинатът вече е в клинична смърт, а финансовата криза елиминира и тези, които искаха да инвестират в комбината.

Какво трябва да има на мястото на "Кремиковци"?
- Източноевропейски финансов и делови център. Дай Боже, някой ден да стане, ако държавата мисли за бъдещето. Ако не стане това, което предлагаме, "Кремиковци" до пет години ще остане един ръждясал труп, който ние дълги години ще трябва да махаме от Софийското поле.

Другото възражение на гражданите по измененията в устройствения план беше предвиденото застрояване на части от Княжевската гора.
- Няма да се строи там. Гражданите сигнализираха навреме и това недоглеждане ще бъде премахнато, преди да влезе планът в действие. Смисълът на обявяването на плана е именно да го видят над 100 хил. очи, които виждат по-добре от 20-те чифта очи, които го гледат в общината. Смисълът е да ни покажат къде има грешки и недомислици. Благодарен съм на хората, които сигнализираха.

А какво се случва с намерението на гръцка фирма да строи спортен комплекс в Княжевската гора?
- Този въпрос е приключен. В гората няма да се строи и няма шансове това да се промени. Устройственият план обаче ще се опита да реши и проблема с Витоша. Не мога да приема, че ски зоната толкова години стои в това безобразно състояние. Ще направим всичко възможно в рамките на закона да я върнем на софиянци. Ще стане трудно заради екстремистката позиция на екоорганизациите. На Витоша обаче няма да се строи.

Миналата година дадохте терен от парка "Възраждане" за строителството на нова съдебна палата. Кога ще се случи това?

- Когато от правосъдното министерство задвижат процедурите. Работата по самия парк ще започне, след като прокуратурата се произнесе по въпроса с онези 21 дка, които бяха откраднати от частна фирма с фалшив нотариален акт.

Какво е предвидено да се прави на мястото на "Софияленд"?
- Там си остава смесена многофункционална зона.

Ще има ли високи сгради?
- Сигурно ще има. Зависи от собствениците. Устройственият план позволява да се направят високи сгради с голям процент озеленяване и не ме е срам да го кажа, защото там гората е ликвидирана. Другият вариант е общината да отчужди терените, което просто няма как да стане, защото в близките 4-5 години ще отчуждаваме само за инфраструктура. Така че е заблуда да се смята, че там ще върнем парка.

Спазва ли се мораториумът за строителството в "Младост" и ще наложите ли такъв и за "Студентски град" до влизането в сила на подробния устройствен план, както обещахте?
- Мораториумът в "Младост" се спазва, а след предстоящото обсъждане на плана на "Студентския град" ще наложим забрана за строителство и там. Това ще стане до края на месеца или в началото на следващия.

Преди няколко седмици общината прекрати съсобствеността си с фирмата "Интернешънъл кепитъл груп" на мястото на бившия ресторант "Ропотамо", което позволява на компанията да изпълни проекта си да построи висока сграда там. Представили са инвеститорите вече проект?
- Все още няма нищо, но за съжаление горещият картоф дойде при мен и ще видя как ще го подхвърлям.

Какво се случва с проекта за събаряне на хотел "Рила" и построяването на по-висока сграда на мястото му?
- Заради този случай сигурно ще направим цялостно решение на центъра, за да не се решава на парче. Не поддържам тезата, че това, което е направено преди 100 години, не трябва да се пипа. По тая логика сега щяхме да живеем в землянки.

Това означава ли, че в центъра трябва да има по-високи сгради?

- Думата трябва е много относителна. Мисля, че може да има по-високи сгради. Не виждам нищо лошо, стига да са хубави. Но за хотел "Рила" все още нямаме представен проект. Може би собствениците се отказаха. Не ме притеснява резултатът от строителството в центъра, а самият процес, защото ще влизат тежки машини, ще се правят изкопи и т.н. Затова се притеснявам и от строителството на метростанцията срещу ЦУМ. Ще се опитаме да използваме момента, за да осъществим проекта отпреди две години за откриване на ларгото и реализирането му на две нива. За това ще трябват около 10 млн. лв. и се надявам държавата също да помогне.