Италианският журналист, политически анализатор и бивш евродепутат Джулието Киеза даде интервю, цитиран от "Поглед инфо",  за коронавирусната криза ситуацията в днешния объркан свят.

- Г-н Киеза, до какви неизбежни последици според вас ще доведи избухналата коронавирусна криза? Преди няколко месеца говорихме за възможна глобална криза и за това, че най-богатите хора на планетата се подготвят за някакви катаклизми, тревожно търсят отговора как да се спасят и да останат настрана, както се казва. Страхуваха ли се от тази криза? Не се ли готвеха за нея?

Не бих могъл да предвидя точно такава криза, но бях сигурен, че ще се случи нещо подобно, че дълбоки трусове ще очакват света. Същата мисъл, която вероятно притеснява американските милиардери, които се страхуват от пристигането на мистериозна палингенеза, някаква неизвестна сила, нещо много по-силно от милиардите долари, които имат в своите сейфове. Те разбраха, че богатството няма да ги спаси, че парите не са абсолютна гаранция срещу всякакви беди и нещастия.

Трудно е да се каже какво ще последва кризата, какви промени ни очакват. Едно е ясно на всички: светът ще се промени. И е трудно да се говори за конкретни последици, защото никой няма реална представа за случващото се. Какво предизвика епидемията от коронавируса: изкуствено ли е създадена или, може би, умишлено разпространена? Няма отговори, има само спекулации и предположения.

Ние дори не знаем защо инфекцията с вируса е толкова неравна, неравномерна. В Италия засяга особено хората в северната част на страната: в Милано, Ломбардия, Бергамо.


Никой не разбира и не може да обясни защо там. Не е ясно защо честотата и смъртността от този вирус са толкова високи в северната част на Италия, където цялата инфраструктура, включително медицинската помощ, е по-развита.

Наистина, на юг, в Централна Италия, инфраструктурите са много по-слабо развити, по-малко ефективни, отколкото на север, така че защо на север броят на жертвите остава много голям? Току-що гледах числата: за един ден умираха над 500 души. Никой не разбира, никой няма отговор и обяснение защо е такова положението и защо не е възможно да се намали честотата.

Предвижда се и страх, че когато настъпи рецесията на епидемията и ситуацията се нормализира, ще последва второ огнище на епидемията, което ще продължи няколко месеца, вероятно през септември, октомври, ноември. Но това означава, че ситуацията става почти непоносима. Тази продължителна карантина, страховете от разболяване, липсата на работа вече влияят на хората по най-негативния начин.

И ако втората вълна също ни връхлети? Това несъмнено ще доведе до много сериозни последици. В края на краищата всичко това се отразява на психиката, броят на психологическите заболявания нараства сега, мнозина полудяват. И в бъдеще умовете на хората ще бъдат замъглени. Това е трагична ситуация.

Не крия - напротив, открито изразявам своята гледна точка, че останах с впечатлението за спонтанността на случващото се, че всичко това не са сами по себе си случили се събития.

Моля, обърнете внимание, че сега Бил Гейтс активно популяризира идеята всички граждани по света да бъдат ваксинирани, защото в противен случай този вирус ще продължи няколко години, най-малко две до три години. Идеята му за задължителна ваксинация, постоянните приказки за това са много тревожни новини, плашещ симптом.

У човек се създава впечатление, че има хора, които имат сериозна власт, които преследват целта да променят из основи живота на хората на планетата, самото поведение на хората. Това е подобно на ситуацията от утопичните, много страшни фантазии на романите на Превост, Хъксли, Оруел и други подобни. И това е идеята за пълен, пълен контрол над човечеството.

Някой ни изгражда нов свят. Виждаме, че се прави опит да се създаде нова система - общностна система, това е нова форма на глобализация: всички хора ще бъдат под контрол, всички хора ще бъдат ограничени от свободни, независими действия, под похлупак, така да се каже.

А тези, които няма да се поддадат на това, и ще се опитат да избегнат контрола, няма да искат да влязат в системата на общо наблюдение, ще бъдат изолирани от всички останали! Те ще станат отхвърлени.

Вестниците вече пишат, че е необходимо да се въведе такава система, да се внуши на обществото идеята и да се убеди, че ако човек не е ваксиниран срещу този коронавирус, то той представлява заплаха за останалите. И следователно той няма да може да работи, да се движи в транспорт, дори просто пеша, няма да може да напусне дома си. Депресиращо е, че някой е планирал да изгради свят, в който няколко милиарда души ще бъдат по същество затворници. Затворници! Това вълнува много, предизвиква основателни страхове и дори психоза: какво ще се случи с нас?

Освен това, в същото време с тази катастрофа, свързана с вируса, големият въпрос е: как целият свят (и кризата засегна повечето страни по света) може да живее в ситуация, при която почти 50-60% от цялото производство изчезва? Бизнесът се затваря. Хората няма къде да работят. Сега в Италия ситуацията е точно такава.

Говоря за Италия, ситуацията, в която знам добре. Но мисля, че в Испания, във Франция, в САЩ, в много страни ситуацията ще бъде или вече е почти същата - настъпи гигантски спад в производството. В Италия 10 милиона души няма да получат заплата след месец. И къде могат да получат средствата за издръжка, за да живеят елементарно?

Попитахте какви промени очакват света. Разбира се, светът ще се промени. Въпросът е колко драматично дълбоки ще са тези промени. И вторият, не по-малко важен въпрос: дали ще последват социалните катаклизми и колко сериозни ще бъдат те. Всъщност, ако италианското правителство в рамките на десет дни, тоест спешно, не намери средствата, не се знае какво ще се случи по улиците на страната. Хората ще стачкуват.

Милиони хора нямат доходи. Абсолютно. Загубили са доходите си. Цялата туристическа индустрия в Италия е парализирана: всички хотели и ресторанти са затворени. 60 милиона души по някакъв начин са свързани с туристическия бизнес. Това е безпрецедентна ситуация, просто катастрофална.

Ще изразя личното си мнение: убеден съм, че атаката с вируси е била организирана и насочена срещу Китай. И тази атака е военна заповед, тя е част от хибридната война, за която говорихме неведнъж. И този свят, онези хора и общности, които са против Китай - не отстъпват от плановете си. Китай все още съществува, той е силен. Русия съществува. Точно онзи ден американският министър на правосъдието каза: Китай е наш враг.

От това следва, че навлизаме във фаза на високо международно напрежение. Ясно е, че подобно съчетание на финансова, икономическа, социална, енергийна и петролна криза с пандемията на коронавируса може да доведе до рязко влошаване на ситуацията, влошаване на отношенията между Съединените американски щати и Китай, между САЩ и Русия и така нататък - и между други държави. Противоречията растат.

Следователно, ситуацията е такава, че не просто се притеснявам, но виждам всички признаци, че отиваме във военно-епидемиологична и финансова война. Това означава, че балансът на силите ще се промени драстично. Освен това бившите воюващи страни бързо ще сменят местата, балансът на силите ще стане различен. И по всяка вероятност ще видим различна, нова геометрична структура на конфронтацията в света. Това не означава, че се движим към многополюсен свят. Това означава, че светът се насочва към нов кръг от сблъсъци между силите.

Трагична картина

Това наистина е трагична картина, но аз говоря от самоизолация като затворник, като съм в условия, за които никой не би могъл да си помисли дори наскоро, които никога не са съществували никъде. Не бихме могли да си представим такава депресивна ситуация. И сега сме в тези условия. Всъщност цяла Европа е в такава ситуация.

И никой няма отговор: защо в Беларус този вирус не съществува, защо в Швеция, в Холандия са малко заразените, защо в Русия не са толкова много, а във Франция, Испания повече ... И така нататък. Не знаем какво се случва! Изразяват се различни версии, един казва какво, но все още не са постигнали консенсус, не са се консолидирали в изводите.

Изглежда, че звучат екзотични мнения, че сме повредили природата до такава степен, че отношението на човека към природата е толкова варварско днес, че тази пандемия до известна степен е отговор на природата на нашата лудост. Ако вирусът не е създаден изкуствено, което не може да бъде изключено, ако не е била умишлена операция, тогава е възможна и версията, че това е отговор на природата.

Мнозина са съгласни също, че една от причините за такова силно разпространение на вируса може да бъде въвеждането на 5G технологията. Вижте, Ухан е най-централното място за въвеждане на 5G технология в Китай. В Италия, Милано и Бергамо, където болестта е особено преобладаваща, има и най-високото ниво на развитие на технологичната информационна структура, например електромагнитните полета. Кой знае, лежат ли тези причини? Нямаме обяснение.

Всички виждаме цяла палитра от тълкувания, интерпретации и версиите се умножават всеки ден, но никой не може да даде убедителен, аргументиран отговор на много въпроси. Живеем в ситуация на абсолютна несигурност. А това само по себе си е опасно, защото предизвиква у хората страх и чувство на несигурност.

Превод: В. Сергеев