Хората трябва да осъзнаят, че това, което се случва в момента, е в глобален мащаб и на практика тепърва "ще берем плодовете" на една фалшива, раздута икономика, резултат от надпечатване на пари. Тази мрачна прогноза направи пред БЛИЦ проф. Михаил Константинов.

Според него ни чакат изключително тежки дни и ситуацията ще се задълбочава. Какво е политическото бъдеще на България, трябва ли да има протести и ще ни удари ли нова, по-тежка криза - ето какво коментира проф. Константинов:

- Как бихте коментирал протестите, които не стихват вече над два месеца, могат ли наистина да доведат до промяна?
- Първо - хората имат право да протестират и това е тяхно право. Второ - на тези протести излизат голям брой свестни хора, трето - ГЕРБ има голям късмет, че протестът е оглавен от тези, които виждаме начело. Те имат наистина голям късмет, че срещу себе си имат този тип хора, разбирате ме много добре за кои точно хора говоря. 

- Има коментари, че всъщност основна вина за това носи президентът Румен Радев, политическата криза се изостри допълнително и от напрежението между него и премиера Бойко Борисов, какво мислите вие по този въпрос?
- Това е нещо, от което държавата няма нужда. По-важно е друго. Важното е, че предстоят изключително тежки времена. Тежка финансова криза предстои, защото сега всеки печата пари и не мисли какво ще прави и най-важното - изчерпва се важният ресурс - въздух, вода и годна за обработване и живеене земя.

Важни са въздухът, водата и земята, върху която сме стъпили. Това, за съжаление, е на изчерпване. 

Целият свят в момента е в състояние на очевидна лудост. Това е, защото хората инстинктивно чувстват, че досегашният свят свърши. 

- Възможно ли е върху това да са оказали влияние пандемията, времената на самоизолация, страхът?
- Очевидно коронавирусът отключи всичко това. Между другото, виждате колко е фалшива икономиката ни. 

Коронивирусът какво направи - инфраструктурата е на мястото си, всъщност разрушения няма, природни бедствия през този период няма, а икономиката рухна. Значи това е била една фалшива икономика. 

Вижте колко глупаво живеехме досега - сменяхме си колите, телефоните, консумирахме като обезумели и после казваме - рухна икономиката. Кое е рухнало?! Освен това живеем в тотално измислена финансова система. 

Напечатаните финансови боклуци - имам пари, акции, фючерси надвишават финансовите ресурси. Именно оттам идва и разкриването на тази фалшива икономика. Съвсем скоро ще имаме пари, но цените ще отидат до небето, защото хората няма да има какво да си купят. 

Ще видим резултата от нашия начин на живот. Няма по-тъпа цел от това тя да е плюскането и това се видя, докато по-бедните шест милиарда се заеха сериозно да се размножават. 

Хората усещат, че идва нещо страшно и те са недоволни от начина, по който беше ръководен светът, защото той ни докара до това. 

- Да се върнем все пак на политическите събития у нас. Как бихте коментирал новото политическо формирование на Цветан Цветанов?
- Ние живеем в демократична държава, всеки има право да си прави всякакви проекти, какво да коментирам, всеки нека си опита късмета. Не знам какво ще се случи с него, нито ме интересува. 

Мен ме интересува какво ще стане с България и българския народ. 

- Каква тогава е вашата прогноза за България?
- При нас няма да е по-различно от това, което става по света. За съжаление в момента, в който трябваше да сме единни, ние не сме. Като гледам какво става, съм скептичен. Като човек, който е избрал да живее тук, желая всичко най-добро на този народ, но наистина съм много скептичен.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ