В събота на фестивала на науката в Москва съоснователят на Apple Стив Возняк направи реч. Той бе представен на обществеността от Олег Бартънов, главен изпълнителен директор на Postgres Professional, който инициира лекцията и бе поканен лично на сцената от ректора Виктор Антонович Садовнич. Стив отговори на предварително подготвените въпроси, демонстрирайки инженерния подход към почти всяка област на дейност, пишат руски медии.

- Как съществуващият изкуствен интелект се различава от човешкия мозък? 
- Изкуствената интелигентност очаква реда, за да разбере как да реши този или онзи проблем. Самият мозък разбира как да го решим. За съжаление, сега нямаме представа как работи мозъкът. Освен това, мозъкът е икономически изгоден: за да получите толкова "сложно нещо", отнема само девет месеца.- Може ли в бъдеще роботът да изпита емоции и да се влюби в човек? 
- Не отричам този сценарий. Струва ми се, че все още не знаем колко близо сме до роботите. Тази ситуация е описана във филма "Тя" - все пак става въпрос за операционната система.

- Какво мислите за технологията на блокадата, тя няма ли да се разпадне в бюрократичните системи? 
- Застанах в самите корени на развитието на тази технология и участвах в него. Ако анализирате bitcoins, става ясно, че тази валута се основава на математиката, а не на политиката. Аз живея в държава, където парите се печатат абсолютно просто. От тази гледна точка bitcoins изглеждат по-солидни, освен това те нямат нито един контролен център. Струва ми се, че трябва да се стремим да гарантираме, че технологията на блокиране прониква в банковата, медицинската и други сфери.

- Станаха ли хората по-щастливи, след като откриха персоналния компютър? 
- Това е много труден въпрос. Едно време наистина мислех, че, ако се улесни животът на хората, това ще им донесе щастие. Те ще работят по-малко. Въпреки това, те започнаха да работят още повече - сега семейството трябва да съдържа двама работещи, а не един. Мисля, че, ако се сравним с примитивните хора по отношение на щастието, ще бъде приблизително същото. Веднъж Стив Джобс и аз мечтахме да създадем притурки, които да направят така, че слепите хора да виждат. Но сега, когато вляза в метрото и видя, че всички седят на телефоните си, разбирам, че всички зрители са се слели.

- Какво бихте пожелали на младите хора, които сега избират своя път? 
- Сега е доста трудно да се предвиди какво точно ще се развие в бъдеще, но е напълно възможно да се предскаже, че то ще "изчезне". Например, механиката отива в миналото. Като инженер ми е абсолютно ясно, че няма да летим до други планети. Аз съм реалистичен човек - знам какво е възможно и какво не.

Също така е ясно, че хората никога няма да бъдат безсмъртни. Но това не отрича факта, че човешкият живот ще бъде удължен. Често мисля за смъртта и мога да кажа, че не искам безсмъртие. Като цяло съм доволен от това, което Господ ми позволи.

Наистина вярвам в младите хора, убеден съм, че децата трябва да имат най-новите, мощни компютри, а не боклуци, както понякога правят родителите. И ако мога да си позволя истинска жертва, щях да стана учител. В края на краищата бях учител! Преподавах на ученици в гимназията осем последователни години, седем дни в седмицата.

Бих искал да пожелая на младите хора да си поставят целта да бъдат най-добрите в света. За да направите това, първо трябва да станете по-добри от колегите си. И бих искал младите хора да разберат: идеята може да бъде чудесна, дори ако тя не носи пари.

Превод и редакция: БЛИЦ