Стефан Данаилов не е от хората, които демонстрират страховете си, колкото и големи да са те. Даже напротив – актьорът изглежда винаги като човек, запазил самообладание и подредил частите на пъзела във всяка ситуация. Но това в определени ситуации е само привидно. В действителност не всичко и не винаги е спокойно и балансирано, особено когато става дума за мисли и не особено позитивни емоции. Една от тях е свързана със страха на актьора от самолети.
Въпреки че към днешна дата Ламбо твърди, че е преодолял това безпокойство, няма как да забрави десетките години, в които активно е пътувал със самолет, в които този страх е бил ръководен фактор за него. 

„На млади години аз пътувах наистина много. Аз имам фобия по-скоро от затворени пространства, отколкото от самолети. Но преди време имах сериозен страх и към летенето със самолети заради един конкретен екстремен случай”, признава актьорът, а конкретният случай, за който говори, е повече от стресиращ.
„Случи се един инцидент в самолета, с който пътувахме навремето с мои колеги за Москва.

Изведнъж беше констатиран теч на гориво

Моят колега, който седеше точно до люка, по едно време вика: „Абе, Ламбе, виж Дунава тук колко ниско се вижда”, а стюардесата ми беше семейна приятелка. Та тя ми каза, че има някакъв проблем. Много дълго кръжахме над София и понеже резервоарът беше пълен с керосин, за да икономисва, трябваше той да спадне, за да не стане беля при приземяването. И този проблем беше открит съвсем случайно. В момента, в който се върнахме живи и здрави в София,

употребих много водка от цялото това напрежение

и се качих в другия самолет. След това имаше един период в живота ми, в който не ми беше приятно да пътувам със самолет и пътувах с влак.”

Преодолява страха си след смъртта на баща си

След този инцидент години наред Стефан Данаилов не могъл да преодолее фобията от летенето със самолети. Но все пак този момент дошъл, макар след друг, не по-малко стресиращ и мъчителен.
„През 1976 година почина баща ми, а аз по това време бях на снимки в Москва, в Петербург. И трябваше спешно да се върна в България. Качих се отново на самолет, но... с употреба на алкохол. Три дни, след като го погребахме, отидох, купих си билет и си заминах със самолета. И оттогава започнах да летя пак”, признава актьорът. И добавя, че сам е направил крачката да се изправи срещу големия си страх.

„Сам си направих крачката и преодолях този страх. А и няма как – пътувам твърде често за снимки къде ли не, просто няма начин. Но е и факт, че където имам възможност да отида с кола, предпочитам така, отколкото със самолет. То ако е писано да се случи, ще се случи.”
Любопитна подробност за Ламбо е, че той много обича морето и навремето плувал с часове в него. Докато му стигнат силите. И веднъж една жена му казала:

“Ти не трябва да се плашиш от въздуха, а от водата”

Оттогава гледал много подозрително и не се втурвал вече да плува с такъв размах. „Гледам да карам по хоризонтала, не по вертикала”.

Така или иначе той признава, че е доста суеверен човек.

„И има едно нещо, на което много държа. Винаги преди пътуване или аз, или някой друг ми бере здравец, който си има едно запазено, секретно място вкъщи, на което седи от заминаването ми, до връщането. Без него не тръгвам. Аз даже съм се връщал от летището заради него. И щях да изпусна самолета, и пак беше за Москва.”

Актьорът наскоро се сдоби с дъщеря

В навечерието на 75-ия си юбилей актьорът отпразнува не само достолепния си житейски опит, но и радостната вест, че вече има и дъщеря. „Обади ми се по телефона и ми каза: „Обичам те, татко”, признава самият той неотдавна. А момичето, за което става дума, е Виктория – американката, за която преди почти два месеца се ожени синът му Владимир. Двамата вдигнаха своето тържество в Щатите навръх рождения ден на Данаилов – 9 декември. Тогава актьорът не успял да присъства на сватбата на сина си по лекарски препоръки. Освен това в чест на рождения му ден в родната му България бе представена и автобиографичната му книга.

Подготви Анелия ПОПОВА