„Един от най-големите критици на ТЕЦ Бобов Дол преди години беше кметицата Елза Величкова! Сега тя е до нас и се бори за бъдещето на дружеството! Това е така, защото ликвидацията на Централата е ликвидация на поминъка на местната общност. Вижте герба на гр. Бобов Дол! На него са представени мините и ТЕЦ Бобов Дол. Без тях градът си отива!“ каза изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов Дол инж. Любомир Спасов.

Изказването на инж. Любомир Спасов бе по повод обявените планове на държавата за затварянето на дружеството. Изпълнителният директор изрази готовност да извършат зеления преход, като повтори, че отдавна са стартирали процеса.

„Ние сме Централата с най-много зелени проекти и начинания в страната! ТЕЦ Бобов Дол е част от Югозападния въгледобивен район, признат от Европейската комисия за регион, нуждаещ се от подкрепа и трансформация.“ каза инж. Спасов.

От дружеството са разработили планове за строителство на фотолтаичен парк, монтиране на батерии за съхранение на енергия, строителство на собствени газови връзки и използване на природен газ, имат и идеи за зелен водород.

Инж. Спасов сподели и безпокойството си за бъдещето на персонала на дружеството.

„Зависими от работата на ТЕЦ Бобов Дол са няколко български мини, както и десетки местни фирми. Работата на ТЕЦ Бобов Дол осигурява хилядни работни места. Хората в района искат да имат поминък и да хранят семействата си. Хиляди българи са посветили живота си на това да се изградят като енергетиции, инженери и миньори. Как ще им кажете, че цял живот са полагали усилия да се развиват в сфера, която зачерквате с лека ръка? С какво да си купят храна тези хора? С това, че ще им кажете, че някога някъде ще се правят батерии?“ каза инж. Любомир Спасов.

„Предвид всички проекти, отговарящи изцяло на зелените политики на ЕС, защо искат да ни затворят? Какво трябва да направим, да се боядисваме в зелено ли? Или искате да прекръстим ТЕЦ Бобов Дол на ТЕЦ Грета Тунберг? Оставете ни да работим, друго не искаме!“ каза инж. Спасов.