Почти двойно са поскъпнали имотите в Банско за по-малко от две години. Двустайните апартаменти до лифта струват между 50 хил. и 60 хил. евро. Цените на къщите започват от 100 хил. евро нагоре, разказаха брокери. Голям интерес има и от българи и от чужденци, но цените са твърде високи за част от хората, които имат интерес към имотите в курорта, пише "Труд".

Интересът към жилищата в планинските и морските курорти рязко нарасна по време на пандемията, като не намалява и досега. В резултат и цените на имотите бяха повишени. Ако двустаен апартамент в района на лифта в Банско преди две години струваше 28 хил. евро, сега цената е двойна.

От 600 евро до 1000 евро на кв.м са цените на апартаментите в Банско в зависимост от това в каква сграда са, къде се намира комплексът, какво изложение имат. Има дефицит на тристайни апартаменти в добре поддържани жилищни сгради на нормални цени. Такива апартаменти много трудно се появяват на пазара и те държат по-висока цена, коментират местни брокери на имоти.

Покупката на имот винаги е добро вложение, а Банско е много добра дестинация, казват хора, които искат да придобият имот във ваканционен имот близо до лифта. Най-често за покупка на имот в курорта хората заделят бюджет в размер над 50 хил. евро. Банско е хубаво място, с гостоприемни и мили хора, където има чудесни възможности за каране на ски. Затова много хора, които искат да имат ваканционен имот, се насочват към планинския курорт.

Българи, англичани, израелци, сърби, македонци, румънци, а и доста украинци са се сдобили с апартаменти в Банско през миналата година. Сега интересът към имотите също е голям, но сделки се сключват по-бавно.

Купувачите оглеждат по-дълго наличното предлагане, не купуват на всяка цена и търсят изгодна оферта. Понякога са готови да изчакат малко, за да намерят жилище, което отговаря най-добре на изискванията им по отношение на цена и качество. Някои собственици на имоти пък виждат, че сега цените са високи и е добър момент за продажба.

Интерес към курорта има не само от скиори, но и от хора, които могат да работят дистанционно. При покупка на апартамент в Банско през зимата човек може да е много близо до пистите, а през лятото да се радва на чист въздух, спокойствие и близост до природата. Затова много хора, които могат да работят дистанционно, избират Банско, за да прекарват там голяма част от годината.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук