Масово жители на големите градове се изнасят в села, които са разположени на около 30 минути от тях. По-заможните столичани например броят между 200 000 евро и 500 000 евро за нови луксозни домове в затворени комплекси в Доброславци и Рударци, показа проучване, цитирано от "Телеграф“ сред няколко брокерски агенции.

Има такава тенденция и интерес към подобен тип имоти, като тя е сред хората с високи доходи, съобщи председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Добромир Ганев. 

Интерес

По думите на Ганев къщи се търсят нe само около София, а и край останалите по-големи градове в страната като Пловдив, Варна и Стара Загора. Тези имоти са с по-високи цени и са луксозни.

Интерес има и към новите затворени комплекси.

Има интерес към комплекси от къщи, които могат да са и в общи, и в отделени парцели. Купуват се парцели за построяване на къщи по проект на собственици, обясни Ганев. И допълни, че има и желаещи да се сдобият с готови къщи с нужда от ремонт. Според експерта това не е много по-евтин вариант спрямо чисто новите постройки. 

Лукс

В софийското село Доброславци никне нов квартал, който се очертава като ВИП зона за софийските тузари, които сменят жилището. На тезгяха в момента са луксозни многостайни апартаменти в строеж. Цената за имот от 210 квадрата с включен гараж е 271 500 евро. Жилищата са с по две или три спални, с високи тавани, а от прозорците се откриват красиви панорамни гледки, изтъкнаха брокери. Предимството е, че селото се намира на 15-20 минути от София с кола.

Къща в Доброславци може да се купи за 250 000 евро.

Сред най-тузарските и скъпи предложения е за нова и модерна еднофамилна къща с площ от 208 кв. м също в Доброславци. Цената й е 450 000 евро, като в момента все още е в строеж.  Състои се от антре, кабинет или спалня, мокро помещение, котелно, кухня с трапезария, дневна, тоалетна, спалня с гардеробно и баня, две детски стаи и още една баня. Отоплението е предвидено с електрически котел и алуминиеви радиатори и климатици. Вътрешната канализация се отвежда в изгребна яма.

Оферти

Оферти за имоти около София има освен за Доброславци също за Мрамор, Рударци, Божурище, Мърчаево, като цените на имотите тръгват от 150 000 евро.

За 250 000 евро може да се купи и триетажна къща в Доброславци с площ от 240 квадрата и облагороден двор от 500 квадрата. На първия етаж има дневна и кухня, на втория - 2 стаи с баня, а на третия - голям хол също с кухненски бокс, санитарен възел и тераса.

В двора има самостоятелна лятна кухня с шкафове, мивка, уютна всекидневна и тоалетна. Къщите в пернишкото село Рударци, което също е близо до София, започват от 150 000 евро и минават половин милион евро. Сред предложенията е цяло имение с басейн за 600 000 евро. 

Някои от имотите имат старо обзавеждане.

Около Пловдив цените не са много по-ниски. Например продава се голям имот с две къщи на 12 километра от града под тепетата за 420 000 евро. Някои от агенции за недвижими имоти в момента предлагат на промоция селски имоти.

Така за 10 000 евро може да се сдобиете с къща, която е 96 квадрата, но с 1600 квадрата двор. Имотът се намира между Пловдив и Стара Загора. За 47 000 евро вместо за 53 000 евро пък се продава каменна къща, която се намира на 12 километра от Чирпан. Имотът e в добро състояние, с нов покрив и нова входна врата. Вторият етаж е готов за обитаване, първият има нужда от довършителни работи. 

Старите вили стават жилища

Тенденция е старите вили да се превръщат в основни жилища за многолюдни семейства, разказаха брокери. Става дума за къщи, които преди са се ползвали само за отдих в събота и неделя и са в близост до София. Има много семейства, които ни викат за основен ремонт на стари постройки, разказаха от фирма за шпакловка и изолация.

Според майсторите често става дума за млади семейства, които имат къща, останала от някоя баба в близост до София. Изборът на младежите често е да я ремонтират и да се пренесат там, ако нямат собствен имот в столицата. От фирмата за ремонти разказаха още, че най-често хората с къщи около София ги търсят за хидроизолации, реновация на банята, полагане на латекс и нова настилка.

Гаражите влизат в цената

Гаражите влизат в цената на имотите в околните села на столицата и това е едно от предимствата им, разказаха брокери . За сравенние жилищата в града се продават отделно от закритите паркоместа. Чисто нов 3-стаен апартамент в затворен комплекс край София може да се купи за около 270 000 евро, като в цената влиза и закрито паркомясто.

За сравнение, за да оставите колата си в нов комплекс в столицата, ще трябва да платите поне 25 000 евро. В столичния квартал „Студентски град“ може да си купите гараж за 25 000 евро от 24 квадрата. За 48 квадрата в „Мусагеница“ ще платите 36 000 евро, а за 14 квадрата във „Връбница“ ще ви искат 12 000 евро. Така заедно с нов тристаен апартамент, но маломерен с всекидневна и кухня в едно помещение крайната цена набъбва до 200 000 - 250 000 евро.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук