През 89-а година, когато бяха изселени над 300 000 граждани, много хора, включително и много от участниците в сегашната политика, скандираха турците в Турция. Такива същите възгласи чувам и в последните годни. Тогава, както и сега, аз защитавам правата на тези хора. Половин година преди падането на Тодор Живков сложих подписа си върху подписка срещу възродителния процес. Това каза в ефира на Нова телевизия режисьорът Евгений Михайлов, коментирайки искането за признаването на национално турско малцинство в България.
Режисьорът бе попитан, поради каква причина се иска признаването на такова национално малцинство - какви права има повече Михаилов от Ахмед Доган и Хюсеин Хафъзов. На този въпрос той отговори така: „България е подписала и ратифицирала със закон през 1999 година рамковата конвенция за малцинствата. Там ясно е определено, че българската държава се е съгласила и трябва да даде възможност на хората, които се самоопределят като малцинство, да имат възможност да изучават своите език, култура, да участват в обществения си живот. Нищо повече не се иска“.

Когато се явих като кандидат-депутат на ДОСТ, аз подкрепях единствената програма, в която имаше раздел за декомунизацията. Не искам да се мразим. Искам да живея в европейска, евроатлантичекса България, добави Михайлов.

„Не искаме да се мразим. Искаме българската нация да е единна и неделима. За разлика от партия ДОСТ, която може на следващите избори да излезе с друга програма - зависи какво ще им каже Ердоган - тази единност и неделимост е закрепена в конституцията. Малцинства няма в България, защото така го е решила българската конституция. Категорично заявяваме ние, българите, че в България национални малцинства няма“, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

„Това, че имаме турскоезични сънародници е факт. Това, че техните права са защитен е факт. Те даже консумират повече права от нас. Моето дете не може за сметка на държавата да изучава турски език, докато те могат. Ние сме го решили това – от данъците на българската държава да финансираме това, защото смятаме, че те трябва да запазят своята етническа принадлежност и да се чувстват добре в нашата държава“, каза още Веселинов.

„Големият проблем е, че турските партии искат да парират турското малцинство и да казват „някой ви заплашва, българите са лоши“. 30- години след възродителния процес влизат закони, които казват, че българите са лоши и трябва да ни дадат повече права. Искаха дори да преименуват мъртъвците“,  продължи представителят на ВМРО.

„Единната гражданска нация се състои от български етнос, арменски етнос, турски етнос. Като ви слушам, все едно слушам апологетите на комунистическата партия“, контрира го Михайлов.

„Вие сте вреден за България. За вас са важни правата на турците, на циганите, на седемточковите калинки и на гейовете, но не и правата на българите и България. Това е проблем“, отвърна му Веселинов. Това е пробване на българската държава, на българското общество, до къде ще издържат.