Протестите, които се очакват другата седмица в София и страната, против правителството на Бойко Борисов и кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, се оказват добре организирани по оста Разград-Белград.

Макар да бъдат не повече от стотина-двеста маршируващи (които медиите от кръга „Капитал“ и превърналата се в рупор на задкулисието телевизия бТВ със сигурност ще се опитат да представят пред обществото като „хиляди“), завидна е координацията между двамата подсъдими Прокопиев и Цветан Василев в желанието им да се изкарат „жертви“ на властта и на правораздавателните институции.

Наскоро по бТВ беше активиран дори и общият им ментор Иван Костов, по времето на който и двамата стремително забогатяха чрез предоставените им сладки парчета от баницата на скандалната приватизация – КТБ и „Каолин“.

Оказва се, че присъдружното на Прокопиев НПО „Правосъдие за всеки“, съставено от грантови лапачи на средства от Джордж Сорос, си партнира повече от добре с БОЕЦ, което пък е на ръчно управление от Цветан Василев. Формално „протестите“ на двете организации, съставени от безработни лумпени, издържащи се от богатите им спомоществователи, са обявени в различни дни, за да бъде заблудено обществото, но всъщност хората, организирани да дефилират под прозорците на Съдебната палата и на „Дондуков“ ще бъдат едни и същи.

Пост във фейсбук на Георгиев разкрива истината и колабороцията с протестъра Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“.

По думите на Георгиев, същият е говорил с Величков за общ протест през август, а думите на Величков били „за август няма смисъл, дори мен не няма, но за септември ще подкрепим всичко“.
Антоанета Василева и дъщеря й Радосвета също от месец насам усилено споделят в Туитър постовете на „Правосъдие за всеки“, което е още един белег за общите действия на Василев и Прокопиев против прокуратурата.

Призивите за насилие пък, разпространявани от привържениците на Георги Георгиев и лично от него, очевидно целят създаване на провокации и поставяне на МВР в ситуация да опази обществения ред с цената на по-твърди мерки. Което разбира се веднага ще бъде използвано от медиите на Василев и Прокопиев за допълнително нагнетяване на напрежение.

Но ако все пак се стигне до блокади на съдебните палати от шепата протестъри, предвождани от Величков и Георгиев, то осигуряването на правата на гражданите, разчитащи на действаща правосъдна система (за разлика от задкулисието, което се надява на обратното), трябва да бъде приоритет.