Служебният министър на икономиката Кирил Петков се похвали пред Нова тв, че са привлекли за пръв път в българската история автомобилна компания за електромобили.

"Агенцията за инвестиции, която е към икономическото министерство, е на финалната права в преговорите за инвестиция от страна на голям европейски производител на електромобили.

Буквално подписваме договора в рамките на следващите 14 дни", каза министър Петков, но не пожела да разкрие името на фирмата, защото все още се водят преговори.

Той обяви, че ако правителството успее за пет седмици да докара голяма компания за електромобили у нас, за него това ще е голяма гордост. 

"Идеята е кабинетът да покаже, че неговите представители са добри в привличането на инвестиции", допълни Петков и обясни, че това ще направи България една от малкото държави с подобен завод. 

По думите му компании, като Google и Amazon, ще дойдат в България. Според него това са инвестиции, които привличат вниманието към държавата.

По отношение на Българска банка за развитие (ББР) министърът изрази надежда, че във вторник вече ще има вписан нов Надзорен съвет:

„Спряха ни по всякакъв всевъзможен начин, но ако за пет седмици можем да пробием една непрозрачна организация, каквато беше ББР – е просто въпрос на време да пробием и в другите подобни структури”.

Той се закани ако и този път старото ръководство подаде жалба в съда срещу смяната си, той да подаде иск срещу него за щетите, които абсолютно неправомерните според него обжалвания са нанесли на банката.

"Ако обаче успеем да впишем новия надзор до вторник, няма да подавам иск за щети", каза Петков.