Познатата на няколко поколения българи розоберачка от рекламата на кутията с локум живее в немотия. Преди време, Цонка Димитрова заведе дело срещу „Захарни заводи” Горна Оряховица, което е собственик на марката и рекламата на произвеждания от тях локум.

Тогава Цонка обяви, че няколко пъти се е опитала да убеди фирмата производител да й заплати някаква сума заради това, че в продължение на много години е използвала лика й като реклама за своя продукт. Цонка и единият от синовете й завеждат съдебно дело, но магистратите отхвърлят иска на розоберачката като недоказан и неоснователен. пише "Телеграф".

Пред съда от захарната компания заявили, че жената, чието изображение е на снимката, не е на Цонка и поради това те не й дължат нищо. В действителност малко след като жената започва упорито да търси законните си права, от компанията правят хитър трик, като по компютърен начин променят и замъгляват снимката. Така лицето на жената върху кутията се различава от това на снимката на Цонка.

И за лаик в компютърната обработка на снимки обаче става ясно, че използваната нова снимка е доста нескопосано обработена стара снимка на Цонка. Това обаче явно е било разтълкувано от съда по друг начин, тъй като служителите на Темида отхвърлят иска на жената. И не само това, ами я задължават да заплати направените от „Захарни заводи” Горна Оряховица разноски по делото. Възрастната жена споделя, че загубеното дело срещу захарната компания окончателно я сринало.

Като разбрах, че не само губя делото, но и че ще трябва да плащам на „Захарни заводи”, се разболях и разбих нервите си

Изкараха ме едва ли не, че съм някаква изнудвачка. Нещастията обаче не свършиха дотук. Преди осем месеца почина съпругът ми. Сега аз съм сам самичка, защото децата и внуците ми до един са в Англия, където ги прокудиха нашите родни управляващи”, не успява да скрие болката си възрастната жена.

Преди три години пък пожар избухнал в къщата на Цонка и съпругът й Димитър и я изпепели до основи. Като истинско чудо в пламъците изгоряло всичко освен две неща – иконата на Св. Богородица с Младенеца и оригиналната снимка на розоберачката Цонка, използвана дълги години като реклама на кутиите с локум.


Другата голяма болка на Цонка Димитрова е свързана с липсата на финансови средства. След повече от 40 години стаж днес тя е с 300 лв. пенсия, което прави по 10 лв. на ден. Жената обаче тъжно се усмихва. „Къде ти 10 лв. Като платя лекарствата, водата, тока, телевизията и телефона и ми остават по-малко от 100 лв. от пенсия до пенсия. Така че реално аз живее с 2-3 лв. на ден. Кажете ми това живот ли е? Моля се само да съм здрава и да не се залежавам, че няма да има кой да ме гледа, децата ми са прекалено далеч, а и аз не искам да им бъда в тежест”, споделя Цонка.

Това, което все още я крепи в живота, е любовта не само на близките, а и на съвсем непознати хора, които след като разбрали за отношението на захарната компания към нея, започнали да й се обаждат и да й казват, че й стискат палци да спечели делото.„Имаше едно младо семейство от Гоце Делчев.

Като чули за мене, дойдоха да ме видят, запознахме се и сега през ден ми звънят, за да ме питат как съм и имам ли нужда от нещо
Моите съселяни от Каравелово всички до един се подписаха, че момичето на кутията от локума съм аз. И представиха подписите в съда. Но там явно вече бяха решили аз да не спечеля делото”, връща се отново към неприятните спомени Цонка.

Нескопосаното копие, използвано днес от Захарни заводи Горна Оряховица.

Историята й е сюжет за филм

Историята за това как изображението на жената от пловдивското село Каравелово се озовава върху кутията с най-известния български локум, е достойна за сюжет на филм. През пролетта на 1963 г. 17-годишната тогава Цонка бере рози край дома си.

Там то е забелязано от фотограф на „Балкантурист”, който й прави няколко снимки. И една от тях се озовава върху кутията с локум „Роза”. Никой и тогава, и сега не е искал съгласие от момичето на снимката ликът й да бъде използван за рекламни цели.

Никой не й е дал и една стотинка за това. Самата тя научава, че е станала известна, след като вижда една от кутиите с локум в магазина в родното си село Каравелово. През годините снимката й върху кутията с локум няколко пъти става като пропуск за Цонка. В един от случаите с помощта на тази снимка тя успява да осигури места не само себе си, но и за цяла група в курорта Вършец. Снимката прави Цонка известна не само в България, но и в Европа.