"ВиК инфраструктурата е изключително важна инфраструктура, защото осигурява питейната вода за населението и услугите, които наистина е необходимо да бъдат с добро качество", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ Ивелина Василева депутат от ПГ на ГЕРБ, председател на Комисията по околна среда и водите и бивш екоминистър.

Тя обясни, че е факт, че от години не е ремонтирана тази инфраструктура, както и, че секторът е недофинансиран.

Изпълнение са много мащабни проекти с еврофинансиране. Само в мандата на второто правителство на Борисов е изгладена близо 2 500 км мрежа, но нуждите са много повече, обясни Василева. Това е причина за взетото вчера решение за създаване ВиК холдинг.

"Целта е държавата да осигури механизъм, чрез който да се засили контролът върху ВиК дружествата, да се осигури и допълнително финансиране за доизграждане или модернизация на тази критична инфраструктура", изтъкна Василева.

За кризата в Перник тя обясни, че още при въвеждане на режима и спешните мерки правителството е реагирало светкавично. На терен работят и министри.

Всички структури от държавната администрация работят в тясно взаимодействие с местната администрация. Отпуснати са средства за подобряване на инфраструктурата, включително и за пречиствателната станция.

По нейно мнение са допуснати грешки - и управленски, и административни, било е необходимо да се алармира много по-рано за състоянието на язовира.

"Мерки можеха да бъдат предприети много по-рано, което със сигурност щеше да облекчи поне положението на хората в Перник", коментира бившият министър.

Според нея трябва да се предприемат мерки и от страна на министър Димитров за подобряване на административния капацитет, за подобряване на контрола и на административно ниво.

Името на Василева е спрягано за зам.-министър на екологията. За БНТ тя обясни, че е декларирала пълната си подкрепа и помощта, която би могла да окаже на министър Димитров. Въпреки това е на мнение, че настоящата й позиция в Комисията по околна среда и водите е изключително важна.

Пред правителството предстои вот на недоверие.

"Разбира се, аз смятам, че този вот няма да мине, защото правителството трябва да продължи своя мандат. Мисля, че не е в полза на никого да се установи политическа нестабилност и тепърва отново да преминаваме към избори.

Правителството доказа, че работи усилено за подобряване на състоянието и на икономиката, за изпълнението на ангажиментите си, които са поети в управленската програма", посочи Василева.

Все пак тя се надява на един конструктивен дебат, защото това, което се чува от страна на опозицията са единствено атаки, обвинения и критики.