Ние искаме да има ясни правила така, че доходите да растат.“ Това заяви кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Иво Христов. Той подчерта, че програмата „Визия за Европа“ е съгласувана и се вписва в общата програма на ПЕС.

„Социалната политика, която предлагаме, предвижда определени ставки за минимална работна заплата на европейско ниво и за минимална пенсия“, допълни Христов пред bTV.

Той уточни, че ако има формула на общоевропейско ниво, по която да се формират минималната пенсия и заплата, държавите ще я следват. „В момента се формира бюджетен излишък, който Борисов триумфално раздава предизборно – с общите пари си купуват избори“, каза още той. По неговите думи залогът на изборите е дали ще се създаде нова политическа ситуация в България, в резултат на победа на опозицията.

По повод обвиненията, че премиерът и президентът участват в предизборната кампания нерегламентирано, Христов коментира, че вчера ЦИК е отхвърлила жалбата на ГЕРБ, а днес Борисов раздава бюджета за 2020 г., като обещава покачване на доходите, докато инспектира показно за пореден път магистрала „Хемус“ и обещава на жителите на Търговище море. „Очевиден е отговорът- кой участва в кампанията и с какви инструменти“, допълни кандидатът за евродепутат.

„Пътуваме в страната и това, което ме шокира, е страхът, който се е вселил в душата на българите. В София не го усещаме, но в провинцията, дори свободните професии, като адвокати и доктори, рискуват да загубят своята клиентела и позиции, ако не намерят някаква връзка с кметовете, които често са от ГЕРБ“, коментира Иво Христов. Той подчерта, че често активисти на БСП са заплашвани, пречи им се да водят кампания и се използват всички инструменти на държавата, като НАП, за притискане на бизнесмени, които имат симпатия към опозицията. „Това не е нормално. Прави ми впечатление и че у нас се е установила икономика на порока. Сливен прилича на Монте Карло. Там живеят изцяло от казина“, коментира той. Според него този бизнес ерозира трудовата етика на българина, защото го приучва на лесни печалби, но е зависим и от конюнктурата, защото съобразно вариациите на турската лира, той може да угасне всеки момент. „Игрални зали има във всички малки населени места в България и това са единствените цветни петна в градския пейзаж. Българинът е много отчаян, щом прибягва до търкане на билетчета и до хазарт“, каза още кандидатът за евродепутат.

„По пълните зали съдя, че хората вярват на БСП. Мъдрите осъзнават, че няма друга алтернатива, която може да спре установяването на пълната власт на Борисов. Страхът у хората може да бъде изтрит от българската действителност, само при смяна на сегашния режим“, категоричен е Христов. „В атмосферата на обща поквара и корупция, която констатираме от години, мнозинството гласува нефелен закон против корупцията, който разчита само на декларации“, допълни той. Христов припомни, че президентът е свикал КСНС на тема корупция, но не е имало кой да докладва от името на антикорупционната комисия, защото председателят и зам.-председателят попаднаха във водовъртежа на скандала.