Поставяне на повече автоматични дефибрилатори на обществени места за оказване на първа помощ при сърдечен арест – това е каузата на Фондация „Първите три минути“, която набира средства в рамките на дарителската кампания „Избери, за да помогнеш“. Традиционната инициатива на Райфайзенбанк се провежда за 13-та поредна година, като от 2009 г. досега банката, служителите и обществото са подкрепили общо 283 проекта с над 3,5 млн. лв.

С набраната от кампанията сума Фондация „Първите три минути“ ще постави поне пет автоматични външни дефибрилатори на ключови места в пет града в страната, като ще бъдат обучени и хора за оказване на първа помощ.

„Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в целия свят, не само в България. И да, ние можем да променим тази тенденция. Поставянето на автоматични дефибрилатори на обществено достъпни места и масовото обучение на обществото за реакция при внезапен сърдечен арест е една от важните стъпки това да се случи“ – казва проф. д-р Иво Петров, директор на Клиника по кардиология и ангиология в Аджибадем и един от двигателите на проекта за поставяне на автоматични дефибрилатори на обществени места.

„Самият автоматичен дефибрилатор не изисква медицинско или друго специализирано образование, за да го използваме. Ако инцидентът стане извън болницата – дали с дефибрилатора ще работя аз или учителка от детската градина, няма разлика. Автоматичният дефибрилатор сам прави анализ на сърдечния ритъм, сам определя необходимостта от дефибрилация, сам прави необходимите настройки за енергията на шока и сам го изпълнява“, разяснява още проф. д-р Петров и допълва, че „в целия свят съществува практиката да има обществено достъпни автоматични дефибрилатори – когато пътуваме, непрекъснато ги виждаме на спирки, гари, фоайета на сгради, дори на улицата. Има градове, в които дефибрилатори има във всяко такси… Трябва много да работим, за да покрием тези стандарти в България, а те спасяват живот“.

Подробности за каузата на Фондация „Първите три минути“ може да се открие на страницата на дарителската кампания, откъдето лесно всеки може да се направи дарение.

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си в „Избери, за да помогнеш“ 2021, са Български фонд за жените, Национален археологически музей, Рилски манастир, Военно-медицинска академия, Българската Коледа, многопрофилните болници в Кърджали и Монтана, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища, Фондация „За нашите деца“, ЮЗДП и Природен парк „Шуменско плато“.

Дарение за избрания проект може да се направи лесно чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод директно по сметката на съответната организация.