Фините прахови частици увреждат всички органи и системи. Най-тежко те се отразяват на сърцето и кръвоносните съдове, на белите дробове и мозъка, съобщиха пулмолози, цитирани от „Монитор“.
 
От усложнения или заболявания в България всяка година умират над 15 000 души. Лекари са изчислили, че един човек, ако живее до 70-годишна възраст, поглъща и изхвърля през живота си близо 5 кг прахови частици. Организмът е приспособен така, че успява да се освободи от някои от тях чрез урината и фекалиите, докато други се абсорбират в кръвта и дават своето отражение.

В българските болници се злоупотребява с антибиотици
 
Пътят до белия дроб е устроен така, че в него трудно да попадат вредни механични дразнители. Ако обаче въпросните прахови частици са много малки, под 2,5 микрона, те успяват да преодолеят носните прегради и да достигнат белите дробове. Когато се натрупа голямо количество от тях, човек развива фиброза.
 
Тя представлява удебелена тъкан, която не изпълнява никакви функции, но затруднява дишането. Възможно е обаче те са предизвикат и емфизем. При него прегладите на алвеолите започват да се рушат, образуват се големи дупки, подобно на швейцарско сирене. При замърсяване на въздуха с фини прахови частици, първи започват да страдат пациентите с дихателни проблеми като например астматиците и хората с хронична обструктивна белодробна болест. Силно уязвими са още активните, но и пасивните пушачи, както и малките.
 
„Децата имат къси дихателните пътища и в белите им дробове много по-лесно прониква студеният въздух заедно с токсичните газове. Затова съветваме майките, в случаи на замърсяване, да не ги извеждат навън или да ограничат до минимум излизането от вкъщи“, посъветва пулмологът д-р София Ангелова. Науката доказва, че при пушачите ресничките от ресническия епител са парализирани и не успяват да изчистват своевременно токсините, които са полепнали по дихателните пътища. Така, отровните газове проникват много по-лесно, а с тях още вирусите и бактериите. По тази причина пушачите много по-често боледуват от грип и остри вирусни инфекции. Невролози пък поясниха, че замърсеният въздух свива кръвоносните съдове, което от своя страна намалява оросяването на мозъка.
 
Когато човек живее продължително време в силно замърсена среда с прахови частици, е напълно възможно да развие деменция.
 
Д-р Ангелова съветва при завишени показатели на фините прахови частици хората да ползват плетени шалове, като покрият с тях устата и носа си. В този случай санитарните маски, каквито ползваме по време на грипна епидемия, не предпазват добре. Те бързо се овлажняват и така частиците полепват по тях. Освен това, те не прилепват плътно до лицето.
 
Немско изследване показа, че замърсяването на въздуха със сажди и фини прахови частици, ускорява физическото стареене на кожата. В дни със завишени нива на запрашаване оплакванията са от болки в гръдния кош, сърцебиене, затруднено дишане и отпадналост. Възможно е подуване на клепачите и зачервяване на очите.

Антиоксидантите ускоряват развитието на меланом на кожата
 
Рискът за здравето, провокиран от праховите аерозоли, варира в продължение на целия човешки живот – той е по-висок през детството, относително по-нисък в млада възраст, отново се повишава с напредване на възрастта. Замърсяването на въздуха създава проблеми и на очите – възпаления и дразнене. Затова офталмолозите съветват при високи нива на замърсяване хората да излизат с очила, а когато се приберат вкъщи, да си накапват изкуствени сълзи. Чрез сълзенето ще се отделят някои от по-едрите частици. В случай, че окото и клепачът са зачервени и раздразнени, се препоръчва по половин чаша сок от моркови три пъти дневно.