Замърсяването на въздуха е много сериозен проблем, много мерки се взимат, за да вървим в правилна посока. Това каза за bTV министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Най-голямото превишение, регистрирано в София, е 5 пъти, не е имало 12. Имаше между два и пет пункта в тези 5 дни. Само станциите на Павлово и Младост има близки стойности като миналата година. Навсякъде другаде замърсяването в този период е по-малко", каза министър Димов и показа схема със сравнителните данни. "Замърсяването на въздуха постепенно намалява. Достатъчно бавно, за да е притеснително, но намалява.

Основни замърсители са автомобилите и битовото отопление. Миналата година имаше много проверки на сервизи, тази година те започнаха по-рано и по-превантивно. Не се допуска нерегламентирано изгаряне.

Битовото отопление е най-големият замърсител. Регламентирани са дървата, въглищата и брикетите. Трябва дървата да се секат по-рано и да съхнат. Трябва да се предупреждават хората", каза Нено Димов. "Всяка пролет изпращам заповед до всички кметове да се мият улиците редовно. Ако няма резултат, трябва да има начин да бъдат принудени да вземат мерки. Основната тежест е върху местната власт. Почти всички общини имат програми, но не всички постигат резултати. Трябва да има санкционен механизъм. Не можем да говорим, че има панацея", коментира министърът.

„Днес МС ме упълномощи да започна преговорите с „Юлен“. Концесионното възнаграждение не е привързано към площ. Няма връзка между възнаграждението и площта, но е добре тази неяснота да бъде изчистена. Със сигурност ще се преговаря много сериозно. Трябва да се стигне до добро решение и за двете страни“, каза министър Димов.

Припомняме, че на днешното си заседание правителството реши, че Димов е официално оторизиран от правителството да води преговори с „Юлен“ за промяна на концесионния договор за ски зоната над Банско. До решението се стигна, след като главният прокурор Сотир Цацаров препоръча концесионният договор да бъде приведен в съответствие с актуалното законодателство, както и концесионната площ да влезе в границите, записани в договора.