Европейската прокуратура залови авоари и задържа 6-ма души след разкриване на сложна мрежа от установени фирми в България, Нидерландия, Полша и Словакия, които са продавали електроника и компютърно оборудване на фиктивни компании в Италия. Те са били управлявани от подставени лица, за да се избегне плащането на ДДС. Загубите от схемата се изчисляват на 40 милиона евро, уточнява БНР.

Европрокуратурата с арести в България за огромна далавера за милиони евро!

Според събраните доказателства, стоките са продавани на цени далеч под реалните на фирми в Италия, като така са нараствали незаконните печалби. В крайна сметка, оборудването е продавано на редовни италиански компании и други фирми в Европейския съюз (ЕС) на изключително конкурентни цени, като по този начин са били спестени огромни суми от данъци.

Схемата е довела до огромни данъчни кредити, а впоследствие до огромни криминални печалби, които са били изпирани, както изяснява разследването.

Събраните доказателства при предварителното разследване са довели до арест на шестима души и 60 обиска в страни-членки през октомври. В края на януари, делегираните прокурори в Милано са издали разрешение за конфискуване на имоти, луксозни коли, бижута и пари в брой, а също за замразяване на банкови сметки, на обща стойност 40 млн. евро.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук